Feladat: F.2442 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1984/május, 207 - 208. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Klasszikus valószínűség, Feladat, Többszemélyes véges játékok
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/november: F.2442

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Akármilyen négy lapot nevez is meg Gábor, 432=18 annak a valószínűsége, hogy a kihúzott lap köztük van, és 78 annak a valószínűsége, hogy nincs köztük. A játékot ennek az észrevételnek alapján két esetre bonthatjuk:

 

1. A kihúzott lap a Gábor által megnevezett lapok között van.
Ha Gábor négy egyszínű lapot nevezett meg, akkor tudja a lap színét, tehát biztosra mehet és nyer 2 Ft-ot. Ha nem négy egyszínű lapot nevezett meg, akkor nem tudhatja biztosan a kihúzott lap színét, így nyereményének várható értéke is kisebb 2 Ft-nál.
 

2. A kihúzott lap nincs a megnevezett lapok között, az a többi 28 lap között van. Ez esetben Gábornak olyan színre érdemes tippelnie, amelyből a maradó 28 között a legtöbb van. Egy színből legfeljebb 8 lap van, ezért Gábor legföljebb 828=27 valószínűséggel találja el a húzott lap színét, 57 valószínűséggel nem talál. Várható nyereménye tehát legföljebb 272-571=-17 Ft.
 

Az első eset valószínűsége 1/8, a másodiké 7/8, Gábor várható nyereménye tehát legföljebb 1/82+7/8(-1/7)=1/8 Ft. Ha Gábor négy egyszínű (pl. piros) lapot nevez meg, majd pirosat tippel ha ,,igen'', és pl. zöldet ha ,,nem'' választ kapott, akkor mindkét esetben a lehető legjobban jár. Minden más választásnál vagy az 1. esetben, vagy a 2. esetben, vagy mindkétszer rosszabbul jár. A játék nem igazságos: Gábornak kedvez.
 

Megjegyzés. A játék még akkor is Gábornak kedvez, ha csak három lapot nevezhet meg. Ha viszont csak két lapot nevezhet meg, akkor a játék már Jánosnak kedvez. Igazságos lesz a játék, ha pl. Gábor nyolc lapot nevezhet meg, de nyereménye jó tipp esetén csak 1 Ft (rossz tipp esetén továbbra is veszít 1 Ft-ot). Érdekes, hogy ha 8 helyett 9 lapot nevezhet meg, Gábor esélye nem nő.