Feladat: F.2438 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1984/február, 66 - 67. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Ellenpélda, mint megoldási módszer a matematikában, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1983/október: F.2438

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Elég egyetlen ellenpélda, hogy nemet mondhassunk a kérdésre. Legyen ABC derékszögű háromszög, csúcsaiban sorra 30-os, 90-os, 60-os szöggel és kapcsoljuk ehhez negyedik csúcsnak azt a D pontot, amelyre DCAB és DBAC. A négy részre vágott ABCD trapéznak az AB, BC, CD oldalra támaszkodó részeiben a szögek ismét 30, 60, 90-osak. Az AD-re támaszkodó háromszögben viszont nincs 60-os szög, amely egyedül felelne meg az állításnak, ugyanis D nem tükörképe a B-nek az AC átlóra nézve

CDCB(=3CD)
miatt.
 
 
1. ábra
 

2. Van olyan négyszög, amely alapot ad a föltett kérdéshez. Legyen ABCD olyan trapéz, amelyben B-nél derékszög van, BC=AB/2 és CD=BC/2. Ebben cosCAB=2/3, másfelől cosADB=13, és a cos2x=2cos2x-1 azonosság szerint cos2CAB=1/3.
3. Nincs másfajta konvex négyszög, amely megfelelne a feladatban szereplő feltételeknek, mint azok a derékszögű trapézok, amelyekben az átlók M metszéspontjánál derékszögek vannak, és a két alap különböző hosszú. Ha ugyanis az M-nél keletkező csúcspárok közül kettőnek a nagysága γ90, akkor a másik kettőé 180-γ, és az ezeket tartalmazó háromszögekben nem lehet γ nagyságú szög, hiszen a további két szög együttvéve γ.
Ha pedig ACBD, és azt kívánjuk, hogy az ABM, BCM és CDM háromszögek hasonlóak legyenek valamilyen körüljárás szerint, akkor ABM=β45 jelöléssel a CBM szögre a 90-β és a β értékek jönnek szóba.

 
 
2. ábra
 
Az első esetben ABC=90, a másodikban az ABCD négyszög deltoid lesz, a megkülönböztetett DAM háromszög egybevágó a DCM-mel, mi pedig nem ezt keressük. Ugyanide vezetne a β=45 föltételezés is.
Folytatva az első esetet, ismét nem lehet BCM=DCM, tehát BCM+DCM=90, C-nél is derékszög van, és így CDAB, CDM=β.
Végül β45 miatt elég tekintenünk a β>45 esetet. Ekkor AM>BM>CM>DM és ez a négy szakasz mértani sorozatot alkot (ebben a sorrendben), melynek hányadosa 0<ctgβ<1, így ADM=ctg3β, ezért
45<β<ADM.

Az ADM=2(90-β) feltételezés a már látott ctgβ=2 esetre vezet.