Feladat: F.2377 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1983/január, 11 - 13. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt alakzatok, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül négyszögekben, Hossz, kerület, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1982/szeptember: F.2377

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A beírás sokféle lehetősége folytán az állítás bizonyítására csak az az út látszik végigvihetőnek, hogy nem sikerül azt megcáfolni. Próbáljuk tehát bebiztosítani, hogy az egymás utáni oldalak nagyobbak legyenek a szabályos háromszög oldalának felénél és ez az utolsóra nem fog sikerülni.
Legyenek a háromszög csúcsai A, B, C, a beírt négyszögéi ‐ ugyanabban a forgási irányban körüljárva ‐ D, E, F, G és legyen D az AB alapon. A négyszögnek legalább egy szomszédos csúcspárja egy háromszögoldalra esik, legyen E is AB-n. Jelöljük az AB, BC, CA oldal felezőpontját rendre H, I, J-vel.

 

1. ábra
 
Mivel így AH=HB=12, és ez éppen a négyszög oldalának el nem érhető alsó korlátja, azért D és E a H-nak két oldalán lehet csak, D az AH-n ‐ kizárva H-t, de megengedve A-t, másrészt E a HB-n, de nem a H-ban.
 

Írjunk 12 sugarú kört E-nek egy tetszőleges megengedett helyzete körül ‐ de most B-t is kizárjuk ‐ és jelöljük a BC egyenesen kimetszett pontjait F* és F**-gal úgy, hogy CF*<CF**. Ezek létrejönnek, mert E-nek és H-nak BC-n levő vetületét E'-vel, N-nel jelölve EE'<HN<HB=12. Ekkor F* a CB szakaszon van, hiszen EC>HC>12. Az F*EB háromszögben 12=F*E>EB, ennélfogva F*BE=60>EF*B, folytatólag F*EB>60, így F*B>F*E=12. Így F* az IC szakasz belsejében van és F*C<12.
Másrészt F** az F*-nak E'-re való tükörképe, és E' a BN szakasz belsejében van, N pedig a BI felezőpontja, BC-nek első negyedelő pontja. Ezek szerint
F**E'=F*E'>F*N>IN=BN>BE',
vagyis F** a BC oldal B-n túli meghosszabbításán van.
Végül is a BF* szakasz minden belső pontja közelebb van E-hez, mint F*E=12. Ezért F vagy csak a CF* szakaszon lehet, F*-ot kizárva ‐ ami mindjárt azt is jelenti, hogy a BC oldalon nem lehet két csúcsa a beírt négyszögnek, vagy pedig nem is a BC-n van, hanem AC-n.
Számolgatás nélkül kapjuk ugyanezeket F helyzetére, ha E-t azonosnak vesszük B-vel. Ámde a meggondolást megismételve a CH tengelyre tükrös elemekkel, azt kapjuk, hogy az AC oldalon sem lehet két csúcsa a négyszögnek emiatt F csak CF*-on lehet, továbbá a G csúcs csak a CG* szakasz belsejében lehet, ahol G*D=12 és G* a JC szakasz belsejében van.
 

Így pedig a négyszög negyedik oldalára FG<FJ<IJ=12.
Minden lehetőséget figyelembe vettünk, és nem sikerült a negyedik oldalra biztosítani, hogy nagyobb legyen 12-nél, ezzel az állítás bizonyossággá vált.
 

Megjegyzés. Ha megengedünk 12 hosszúságú oldalakat is, akkor a 2. ábrán látható beírt négyszögek megfelelnek.
 

2. ábra