Feladat: F.2277 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Görög Imre 
Füzet: 1981/március, 110 - 111. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térgeometriai bizonyítások, Szabályos tetraéder, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/október: F.2277

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Legyen egy, a feltevés szerinti ABCD tetraéder térfogata V. Ezt megadja a bármelyik lap területéből és az arra merőleges magasságból képezett szorzat 1/3 része, tehát mivel esetünkben mind a négy magasság hossza m, azért a négy lap 3V/m területei is egyenlőek.


Ebből ‐ az ABC és ABD háromszögekre gondolva ‐ adódik, hogy CC1 és DD1 magasságaik egyenlők, más szóval C és D egyenlő távolságra vannak az AB egyenestől. Legyen E az A-n átmenő, CD-vel párhuzamos egyenesnek A-tól különböző pontja, továbbá C és D (merőleges) vetülete az EAB=S síkon C', illetve D'. S egyértelműen meg van határozva, hiszen ha E az AB egyenesen volna akkor a 4 csúcs egy síkban volna. A CD egyenes párhuzamos S-sel, ezért CC'#DD', és C' a C1-től különböző pont (különben ismét CDAB). A vetítés alapján CC' merőleges az S-beli C'C1 egyenesre ‐ ugyanígy DD'D'D1 ‐, ezért a CC1C' és DD1D' derékszögű háromszögek egybevágóságából C'C1=D'D1. Másrészt e két szakasz AB-re is merőlegesen áll, mert e két háromszög síkja merőleges AB-re, hiszen pl. CC1AB és S révén CC'AB.
Azt kaptuk tehát, hogy C' és D' egyenlő távolságra vannak AB-től. Nem lehetnek azonban (S-ben) AB-nek ugyanazon a partján ‐ különben ismét ABC'D'CD-re jutnánk ‐, ezért az AB egyenes átmegy a C'D' szakasz F' felezőpontján. Ez a pont nyilván a CD él F felezőpontjának a vetülete.

Cseréljük fel most eddigi meggondolásunkban az AB és CD élek szerepét. CD-ben is két egyenlő területű lapháromszög csatlakozik. Így S helyére a vele párhuzamos és CD-n átmenő S* sík lép, és azt kapjuk, hogy F felezi A'B'-t, vagyis F' az AB-t, tehát az AC'BD' négyszög paralelogramma; másrészt az AB, CD élek felezőpontjait összekötő egyenes ‐ az élpár ún. éltengelye ‐ merőleges mindkét élre.
Tekintsük most tetraéderünknek az AC, valamint a BD élt alkotó lappárjait, legyen AC felezőpontja G, BDG'. Ezeknek S-en levő vetülete felezi a paralelogramma AC', BD' oldalát, másrészt a GG' éltengely párhuzamos S-sel. Ezért a G'GA derékszög valódi nagyságban látszik a vetületben, tehát paralelogrammánk téglalap, AB=C'D'=CD.
Ebből következik, hogy a tetraéder mindhárom szemben levő élpárja egyenlő hosszú, a 6 él között csak 3-féle hosszúság fordul elő, mind a 4 lapon a 3‐3 oldal egyenlő. Ezzel igazoltuk a feladat állítását.
 

Görög Imre (Mosonmagyaróvár, Kossuth L. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzés. Meg lehet mutatni, hogy a föltételezett tulajdonságból (a lapok egybevágósága útján) következik, hogy a lapok hegyesszögűek. Minden hegyesszögű háromszög 4 példányából összeállítható a tetraéder modellje, éspedig úgy, hogy a lapokra (kívülről) ránézve, ezek körüljárásai egyezőek. Ezért akármelyik csúcs bármelyik másiknak a helyére vihető úgy, hogy a többi 3 csúcs is egy‐egy másik helyére jusson. Így az egyenlő éleknél levő lapszögek is egyenlők. Az egybevágó lapú tetraéderekben egy pontba esik a 3 éltengely felezőpontja, vagyis a súlypont, a beírt, valamint a körülírt gömb középpontja. (A síkban, háromszögben az utóbbi három nevezetes pont közül akármelyik kettőnek az egybeesése maga után vonja, hogy a háromszög szabályos.)