Feladat: F.2252 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Csikós Zs. ,  Szegedy P. ,  Zsilinszky L. 
Füzet: 1980/október, 66 - 67. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Aranymetszés, Szabályos testek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/március: F.2252

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a szabályos oktaéder középpontját O-val, egy lapjának csúcsait A,B,C betűvel, így a hátra levő 3 csúcs az utóbbiaknak O-ra való A',B',C' tükörképe. Legyen P az AB él kijelölt pontja úgy, hogy PA:PB=1:(5+1)/2 ‐ röviden 1:k, vagyis k>1 ‐, tehát PA az él kisebbik része, PB a nagyobbik rész.
Alkalmazzuk a váltakozás követelményét egyelőre A-ban és B-ben a C felé irányuló élek R, ill. Q osztópontjára, ez a két él C-ből nézve szomszédos. És mivel A és B miatt QB-t kisebbnek, RA-t a nagyobb résznek kell választanunk, ami által CQ a nagyobb rész lesz, CP pedig a kisebb, és ezek különbözők, nem jutottunk ellentmondásba a kiválasztás elvével.

 
 

Áttérve a szomszédos ACB' lapra, az AB' élen az A-hoz közelebbi P' osztópont kijelölése esedékes, az pedig éppen P tükörképe az oktaéder OAC=Sb szimmetriasíkjára, ahogyan az ACB' lap ugyanilyen képe az ACB lapnak. Hasonlóan a CB' élen C körüljárása szerint kijelölendő Q' pontra Q'C>Q'B', tehát Q' a Q képe Sb-re. Így A és C körüljárásában immár 3‐3 élen teljesítettük a váltakozást.
Az AC' élen az A-tól távolabbi R' pontot választva, A körüljárása az előírás szerint záródik, hiszen A-ban 4 lap, 4 él fut össze, és a 4 páros szám. R' az R képe az OAB=Sc síkra. Hasonlóan a B,C,B',C' csúcsokban 3‐3 egymás utáni élre lesz helyes a körüljárás, ha C'B'-n és C'B-n a Q'-nek, ill. Q-nak Sc-re való Q'',Q''' képét választjuk. Végül az A körüli P,R,P',R' pontnégyesnek az OBC=Sa síkra való tükörképét véve, minden csúcs körül megfelel a kiválasztás, és ezzel beláttuk az a) állítás helyességét. ‐ Bizonyításunk egyrészt az oktaéder egyes szimmetriáin alapult, másrészt azon a tényen, hogy az oktaédercsúcsokból kifutó élek 4-es létszáma osztható a kiválasztási elvben előírt ismétlődés 2-es periódusával.
 
2. Az oktaéder további szimmetriái alapján adódik, hogy a kiválasztott 12 pont bármelyike átvihető bármelyik másikba úgy, hogy egyidejűen minden egyes kijelölt pont kijelölt pontba jusson. Valóban: bármelyik oktaédercsúcs átvihető bármelyik másikba (a mondott további követelménnyel, többféleképpen is), és ha egyidejűen pontegyüttesünk nem önmagába ment át, akkor egy 90-os elfordítás eredményezi ezt. ‐ Eszerint pontjaink egy O körüli gömbön vannak rajta.
Megmutatjuk, hogy P-től 5 másik kiválasztott pont van egyenlő távolságra, ahogy a szabályos ikozaéder minden csúcsával 5 másik csúcs szomszédos, és együtt 5 szabályos háromszöget alkotnak. A PQR háromszög nyilvánvalóan szabályos, és hosszegységnek választva AP-t, oldalára a cosinustétel szerint
PQ=l+k2-k=2=PR.
Ugyanekkora az ABC' háromszögből PQ''' és PR' is, továbbá PP' is, hiszen az ABA'B' metszet négyzet, és így APP' egyenlő szárú derékszögű háromszög, egységnyi befogókkal.
Ezek szerint P',R,Q,Q''' és R' egy a P körüli gömbön is rajta vannak. Két (nem koncentrikus) gömb közös pontjai ‐ ha vannak ‐ egy körön vannak, vagyis egy síkban, eszerint P'RQQ'''R' síkbeli ötszög. Másrészt oldalai is egyenlőek a fentiek szerint, tehát PO mint tengely körüli 72-os elfordításokkal az ötszög csúcsai ciklikusan egymásba mennek át.
Ugyanez a pontegyüttes bármelyik pontjára is érvényes. Jelöljük a háromszöglapok számát h-val, és építsük össze a test modelljét csupa különálló szabályos háromszögből. A h db lapon eredetileg 3h csúcs van, az 5-ösével való összeragasztás után 3h/5, és ez egyenlő 12-vel, kijelölt pontjaink létszámával; innen h=20, tehát a test valóban szabályos ikozaéder. ‐ A meghatározást úgy értettük, hogy a 12 pont együttesének konvex burka az ikozaéder.