Feladat: F.2244 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balla 222 L. ,  Barla F. ,  Beleznay F. ,  Bohus G. ,  Bölcsföldi L. ,  Csikós Zs. ,  Czakó F. ,  Elek G. ,  Elter J. ,  Feledi Gy. ,  Gerencsér Gy. ,  Halász P. ,  Heckenast L. ,  Horváth 718 I. ,  Kámán L. ,  Kántor Zs. ,  Kapos L. ,  Kappelmayer Hedvig ,  Károlyi Gy. ,  Kelemen B. ,  Kiss 352 Gy. ,  Kiss E. ,  Kovács 134 I. ,  Kurusa Á. ,  Megyeri L. ,  Mihálykó Cs. ,  Ódor T. ,  Regős Enikő ,  Simonyi G. ,  Sz. Nagy Cs. ,  Szakony L. ,  Szegedy P. ,  Szirmay L. ,  Umann G. ,  Weisz F. ,  Zsilinszky L. ,  Öreg E. Zs. 
Füzet: 1980/november, 120 - 121. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek nevezetes tételei, Szögfelező egyenes, Beírt kör, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1980/február: F.2244

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a beírt kör érintési pontja a BC, BA oldalon A1, illetve C1, a BC, AC oldalszakasz felezőpontja A0, illetve B0, továbbá az A1C1 és A0B0 egyenesek metszéspontja N. Azt mutatjuk meg a feladat állításának bizonyításául, hogy az AN egyenes azonos az A-beli belső szögfelezővel.

 
 
1. ábra
 

Messe A1C1 a C-n átmenő, AB-vel párhuzamos egyenest P-ben (1. ábra). Ekkor egyrészt a PCA1 és C1BA1 háromszögek centrálisan hasonlók az A1 centrumra, mert A1-en megy át 2‐2 oldalegyenesük, a harmadik pár pedig párhuzamos. Ebből A1B=C1B alapján, felhasználva az érintőszakaszra ismert kifejezést:
PC=A1C=s-AB,(2s=AB+BC+CA).
Másrészt a PCAC1 négyszög trapéz, és ebben a középvonalra
NB0=12(AC1+PC)=(s-BC)+(s-AB)2=AC2=AB0.

Eszerint az NAB0 háromszög egyenlő szárú, tehát
CAN=B0AN=B0NA=BAN,
ezt akartuk bizonyítani.
 

2. Vegyük a beírt kör helyére először a BC oldalhoz kívülről hozzáírt kört, vagyis amelyik az AB és AC félegyeneseket érinti, éspedig AB-t C2-ben ‐ ahol, mint ismeretes, AC2=s ‐, a BC oldalt pedig A2-ben. Az ábra szerint az A2C2 egyenes szintén átmegy az előbbi N ponton, tehát a feladat állítása érvényes, ha A1C1 helyére A2C2-t vesszük.
Valóban, P helyére véve a PC egyenesből az A2C2 által kimetszett P2 pontot, a P2CA2 és C2BA2 hasonló helyzetű háromszögek A2-re mint centrumra, egyenlő szárúak, így P2C=CA2=CB-BA2=CB-BC2=CB-(s-AB)=s-AC. Másrészt a C2A2, azaz C2P2 egyenes szétválasztja az A, C csúcsokat, így P2CAC2 hurkolt trapéz, P2C2 szárának felezőpontját N2-vel jelölve, középvonalára, vagyis a szárak felezőpontjai közti irányított távolságra
N2B0=12(AC2-P2C)=s2-12(s-AC)=AC2=NB0,
ezzel igazoltuk meglátásunk helyességét.
 

3. Hasonlóan lehet belátni, hogy az AB és az AC oldalhoz hozzáírt körök értelemszerűen veendő A3C3, illetve A4C4 szelői ugyanabban az N pontban metszik az A0B0 egyenest, és hogy az NA egyenes azonos az ABC háromszög A-nál levő külső szögeinek közös felező egyenesével (ez a két szög egymásnak csúcsszöge, 2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Mindezek szerint kimondhatjuk:
 

kiválasztva egyrészt bármelyiket az ABC háromszög mindhárom oldalegyenesét érintő 4 kör közül, véve rajta a BA és BC egyenesekkel való érintési pontot, majd e két pont összekötő egyenesét,
véve másrészt a háromszög BA oldalával párhuzamos középvonalának egyenesét,
e két egyenes metszéspontját az A csúccsal összekötő egyenes átmegy a választott kör középpontján.
 

Megjegyzés. Számos megoldó trigonometriai vagy koordináta‐geometriai elemeket használt fel a bizonyításban.