Feladat: F.2220 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1980/február, 63 - 66. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometriai azonosságok, Derékszögű háromszögek geometriája, Beírt kör, Hozzáírt körök, Mértani sorozat, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/október: F.2220

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ismert, hogy a háromszög t területére, beírt és hozzáírt köreinek ϱ, ϱa, ϱb és ϱc sugaraira, valamint s félkerületére érvényesek a következő összefüggések:

t=ϱs=ϱa(s-a)=ϱb(s-b)=ϱc(s-c).

Feladatunkban ‐ mivel nyilván a beírt kör a legkisebb és bármelyik két sugár hossza különböző ‐ föltehetjük, hogy az oldalak nagyságviszonya: a<b<c. Ezért
ϱa=qϱ,ϱb=q2ϱ,ϱc=q3ϱ,
ahol q a mértani sorozat hányadosa (q>1).
Ezek szerint
q=ϱaϱ=ϱcϱb,azazss-a=s-bs-c,(1)s(s-c)=(s-b)(s-a),(a+b+c)(a+b-c)=(c+a-b)(c-(a-b)),(a+b)2-c2=c2-(a-b)2,a2+b2=c2,


tehát Pitagorasz tételének megfordítása szerint a háromszög csak derékszögű lehet ‐ ha egyáltalán létezik ‐, más szóval legnagyobbik szöge csak γ=90 lehet.
Mivel azonban ennek megállapításában (1)-ben csak két arányt használtunk fel, azt még nem tudjuk, van-e olyan derékszögű háromszög, amelyben a
ϱbϱa=q
követelmény is teljesül. Ennek tisztázására a verseny ideje nem lett volna elegendő (lásd az alábbi 3. megjegyzést).
 

Megjegyzések. 1. Néhányan még ismerik az itt következő képleteket, amelyek alapján numerikus példában ,,kényelmesebben'' (azaz logaritmustáblázattal) számíthatók a szögek az oldalakból, mint a ,,nehézkes'' cosinustétellel:
tgγ2=(s-a)(s-b)s(s-c),sinγ2=(s-a)(s-b)ab,cosγ2=s(s-c)ab.
(A további két szögre vonatkozó hasonló képletek természetesen az oldalak ciklikus permutációjával írhatók föl, ami közben persze s változatlan marad.)
Az első képlet alapján közvetlenül
tgγ2=ϱϱcϱaϱc=ϱ2q3ϱ2q3=1,
γ2=45, γ=90. Itt a háromszög létezése biztos, mert a képletek csak nemlétező háromszögek esetére adnak értelmetlen eredményt.
 

2. Az említett képletek ‐ és több hasonló is ‐ a matematikának ‐ pontosabban a számítások végrehajtása technikájának ‐ abból a korszakából valók, amikor a végrehajtás legfejlettebb eszköze a logaritmustáblázat volt. Arra a korszakra következtek ‐ csak nagy ugrásokban nézve ‐ a fogaskerekekkel működő asztali számológépek, előbb kézi, majd motoros működtetéssel, ma pedig az elektronikus kalkulátorok. (A logarlécet kihagytuk, ez amazok mellett csak gyors becslésekre való.) ‐ A képletek persze ma is érvényesek. ‐ Szerepel azonban a tgx/2 pl. bizonyos integrálok transzformálásában is; de felsorolni sem lehet az ilyenféle, az elméletben is jól felhasználható apró fogásokat.
 

3. A ϱb:ϱa=q követelményt is teljesítő derékszögű háromszög nagyobbik hegyes szöge felének tangensére harmadfokú egyenletet kapunk. A föntebbihez hasonlóan
tgβ2=(s-a)(s-c)s(s-b)=ϱϱbϱaϱc=1qéstgα2=1q2
(vagyis a félszögek tangensei is mértani sorozatot alkotnak, 3 elemmel, ugyanazzal a hányadossal). Ezek alapján
tg2β2=1q2=tgα2=tg(45-β2)==1-tgβ21+tgβ2=1-1q1+1q=q-1q+1,q3-q2-q-1=0.


(Ez a ,,szép'' egyenlet számos más, egyszerűen megfogalmazható probléma megoldásában is fel-felbukkan.) Közelítő megoldása:
q=1,83929,α=3256'6'',β=573'54''.

 

II. megoldás. Az előző megoldás jelölésein túl legyenek a háromszög csúcsai A, B, C, a beírt kör középpontja O, a hozzáírt köröké rendre Oa, Ob, Oc úgy, hogy az Oa középpontú kör az AB, AC oldalak meghosszabbításait érinti, valamint a BC oldalt kívülről, és így tovább. Így az OOa egyenes a BAC szöget felezi, az ObOc pedig az A-nál levő külső szögeket, tehát merőleges OA-ra. O az OaObOc háromszögre nézve magasságpont, és belső pontja a háromszögnek, tehát ez a háromszög hegyesszögű.
 
 

Jelöljük a körök érintési pontját az AB egyenesen rendre E, Ea, Eb, Ec-vel. Így az AOE és AOaEa, valamint az AObEb és AOcEc hasonló derékszögű háromszög-párokból
AOaAO=EaOaEO=ϱaϱ=q=ϱcϱb=EcOcEbOb=AOcAOb.
(A q-tól jobbra látható elemek logikai sorrendje jobbról balfelé olvasva ugyanaz, mint a többieké balról q-ig.) Végezzünk kis cserét a sor két végén álló arányokban:
AOaAOc=AOAOb,
eszerint az AOaOc és AOOb derékszögű háromszögek befogóinak aránya egyenlő. Ezért ez a két háromszög hasonló. Egy-egy megfelelő szögükre és az utóbbinak a csúcsszögére
AOaOc(=OOaB)=AOOb=OaOB,
ez pedig azt jelenti, hogy a B-nél derékszögű OOaB háromszög hegyesszögei egyenlők, tehát mindegyik 45.
Másfelől az OOa szakasz fölötti Thalész-kör átmegy B-n és C-n, és ezek OOa-nak átellenes oldalán vannak, ezért
ACB2=OCB=OOaB=45,
tehát ACB=90, akkor pedig ez az ABC háromszög legnagyobb szöge. Ezzel megkaptuk a választ a feladat kérdésére.