Feladat: F.2215 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bánkúti Gyöngyi ,  Beleznay F. ,  Bölcsföldi L. ,  Csikós Zs. ,  Dénes L. ,  Elek G. ,  Guba L. ,  Heckenast L. ,  Kámán L. ,  Károlyi Gy. ,  Kiss 352 Gy. ,  Kiss E. ,  Kovács 134 I. ,  Krähling János ,  Lévai P. ,  Lipusz Cs. ,  Nagy Kolozsvári Á. ,  Osváth Z. ,  Szabó 457 L. ,  Szegedy P. ,  Szirmay L. ,  Tarcsay M. ,  Várkonyi B. 
Füzet: 1980/január, 13 - 15. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Téglatest, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Vektorok skaláris szorzata, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/szeptember: F.2215

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. 1. Legyen E egy pont e-nek a testbeli szakaszán, és jelöljük az EDA, EDB, EDC szögeket sorra α, β, γ betűvel; ezekre nyilvánvalóan 0<α, β, γ<90. A kérdéses távolságösszeg:

s=asinα+bsinβ+csinγ.(1)

Válasszuk DE-t hosszegységnek, így vetületei a D-ből kifutó éleken rendre cosα , cosβ, cosγ, és az ezek végpontjaival meghatározott téglatest testátlójaként
DE2=1=cos2α+cos2β+cos2γ=(1-sin2α)+(2-sin2β-sin2γ),
amiből minden szóba jövő α,β,γ szöghármasra
sin2α+sin2β+sin2γ=2.(2)

Írjuk a bal oldalt a bizonyítandó egyenlőtlenség 2-es tényezője helyére:
asinα+bsinβ+csinγ(a2+b2+c2)(sin2α+sin2β+sin2γ).
A bal oldal pozitív, így az állítás ekvivalens azzal az egyenlőtlenséggel, amit négyzetre emeléssel kapunk; abban mindent a jobb oldalra gyűjtünk, és észrevesszük a lehetőségeket a teljes négyzetté alakításra:
0(asinβ-bsinα)2+(bsinγ-csinβ)2+(csinα-asinγ)2.

Ennek helyessége pedig nyilvánvaló.
2. Egyenlőségről csak akkor lehet szó, ha a jobb oldalon mindegyik zárójelben 0 áll; tovább ennek egzisztenciáját vizsgáljuk, a test éleire az abc nagyságviszonyt alapul véve. A zárójelekbeli különbségek eltűnéséből:
sinαa=sinβb=sinγc=λ,állandó(>0),
tehát ha az adott téglatesthez van olyan e egyenes, amelyre s eléri felső korlátját, arra αβγ, elég tehát azt biztosítanunk, hogy sinγ<1 legyen.
λ meghatározása céljára írjuk be (2)-be a sinγ=λc,... kifejezéseket, és vegyük észre, hogy az állításban is szereplő (a2+b2+c2) kifejezés téglánk d testátlójának négyzete. Így λ=2/d, és követelésünk
sinγ=2cd=2c2a2+b2+c2=21+a2+b2c2<1,
ez pedig teljesül, ha a2+b2>c2, vagyis ha a vizsgált téglatest leghosszabbik éle kisebb, mint a rá merőleges lap átlója.
Ekkor
cosα=1db2+c2-a2,cosβ=1dc2+a2-b2,cosγ=1da2+b2-c2,
ezek közül bármelyik kettő meghatározza e helyzetét. (Például DA és DB mint tengely körüli α, ill. β nyílásszögű kúpfelületeknek negyede esik a D-nél levő testszöglet [triéder] belsejébe, ezek egyetlen közös alkotója lesz e.)
Nyilvánvalóan megfelel a talált feltételeknek a kocka, és ekkor a testátló egyenese az, amelyre a legnagyobb a távolságösszeg. ‐ De hogy ne mindig csak a legtriviálisabb példákra gondoljunk, vegyük még a csak kevéssel általánosabb a=b=5, c=7 esetet (és állítsuk c-t függőlegesnek). Ekkor α=β, ezért a maximumot adó egyenes a DCD*C* függőleges átlós síkban van, ahol a * (betűvel együtt) az illető csúcs tükörképét jelenti a test centrumára. Továbbá cosγ=1/d, és a félegyenes egy további, F pontját az ábra szerint tűzhetjük ki.
 
 

II. megoldás. Jelöljük az e egyenesnek az AD, BD, CD éllel bezárt szögét rendre α-val, β-val, γ-val. Ekkor az A, B, ill. C csúcs távolsága az e egyenestől rendre
asinα,bsinβ,csinγ.


Tekintsük a következő két vektort:
f=(a,b,c),h=(sinα,sinβ,sinγ).
Jelöljük az f és h által bezárt szöget φ-vel, így a két vektor skaláris szorzata egyfelől éppen a távolságösszeg, másfelől az ismert képlet alapján:
fh=asinα+bsinβ+csinγ=|f||h|cosφ=(*)=a2+b2+c2sin2α+sin2β+sin2γcosφ.

Mit mondhatunk a sin2α+sin2β+sin2γ kifejezésről? Legyen E az e egyenes tetszőleges pontja, és vetülete a DA, DB, DC élek egyenesére rendre EA, EB, EC. Pitagorasz tételét felhasználva
ED2=DEA2+DEB2+DEC2=DE2cos2α+DE2cos2β+DE2cos2γ1=cos2α+cos2β+cos2γ.


Fölhasználva a cos2x=1-sin2x azonosságot, kapjuk
2=sin2α+sin2β+sin2γ.
Ezt (*)-ba behelyettesítve és fölhasználva, hogy cosφ1, a bizonyítandó egyenlőtlenséget kapjuk:
(a2+b2+c2)2asinα+bsinβ+csinγ.
Egyenlőség akkor állhat fenn, ha cosφ=1, vagyis az f és h vektorok egyező irányúak. Mikor lehetséges ez? Ha van olyan t pozitív valós szám, amelyre
f=ht
vagyis
asinα=bsinβ=csinγ=t.
Ez például teljesül, ha a=b=c (vagyis a téglatest kocka) és sinα=sinβ=sinγ (vagyis e éppen a kocka testátlójának egyenese).
Ebből természetesen nem következik, hogy csak ebben az esetben állhat fönn egyenlőség. Csak annyit mutattunk meg, amennyit a feladat kért: lehetséges egyenlőség.