Feladat: F.2184 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1979/május, 204 - 205. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szögfelező egyenes, Terület, felszín, Síkgeometriai számítások trigonometriával, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1979/január: F.2184

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen f1 és f2 metszéspontja az AB egyenessel D, ill. E. (E csak a=b esetén nem léteznék.) Ekkor az ABC háromszög területe felírható egyrészt mint a CDA és CDB háromszögek területeinek összege, másrészt mint a CEB és CEA háromszögek területeinek különbsége.

 
 

Ha a keresett szög γ, e két egyenlőség a következő lesz:
af1sinγ2+bf1sinγ2=absinγ,
af2sin(90+γ2)-bf2sin(90-γ2)=absinγ,
amiből
f1=2aba+bcosγ2,f2=2aba-bsinγ2  és
f2f1=a+ba-b  tg  γ2.(2)
Ezek minden háromszögben érvényesek. Összevetve a feltétellel:
tg  γ2=3,γ2=60,γ=120.

Megjegyzések. 1. Fogásszerűnek lehetne minősíteni szakaszok, az f-ek fenti számítását területek révén. Kiszámíthatók az f-szakaszok a CACi háromszögekből (i=1,2) a sinustétel alapján is, felhasználva az osztásarány tételét:
CiA:CiB=CA:CB,ACi=bc±bc,
fi{sincosγ2=ACisinα=ba±bcsinα=absinγa±b.

2. Tudatosítsuk magunkban: nem egy konkrét háromszög egy kiszemelt méretét határoztuk meg ‐ mintha a többi méret valamilyen okból nem érdekelne bennünket. A feltevésbeli kapcsolat ‐ mint egyetlen ismert összefüggés a háromszögre ‐ természetesen nem elégséges a háromszög teljes meghatározására, de speciálisan a kérdezett szög kiszámításához elégséges. Az (1) összefüggés a háromszögeknek egy egész osztályát jellemzi, és erre az osztályra érdekes módon a C-nél levő szög értéke közös.
Látszólag 2 mérete szerepel a háromszögeknek (1) jobb oldalán, a (2)-ben pedig 3. A következő alakítás jobban mutatja, hogy arányok kapcsolatáról van szó:
f2f1=1+ba1-ba  tg  γ2.