Feladat: F.2178 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1979/április, 160 - 161. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometriai azonosságok, Fermat-féle pont, Feladat, Középponti és kerületi szögek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/december: F.2178

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Nyilvánvalóan elég foglalkoznunk a körülírt kör O középpontjától különböző G pontok esetével. Válasszuk úgy a betűzést, hogy BE legyen az O-hoz legközelebbi átló ‐, illetve a legközelebbiek egyike, ha több ilyen van ‐ és EGF az a 60-os szögtartomány, amelyiknek a belsejében van O, esetleg éppen a GE szakaszon. Jelöljük még az AD, BE, CF szakasz felezőpontját (O vetületét e húrokon) rendre T1, T2, T3-mal. Ekkor OT2OT3, OGT2OGT3 és OGD90OGA, továbbá T1, T2, T3 rendre a GD, GE, GF szakaszon van, esetleg T1=G vagy T2=O. A bizonyítandó állítás így írható át:

AT1-GT1+CT3-GT3+ET2+GT2=BT2-GT2+DT1+GT1+FT3+GT3,
és ez ekvivalens a következővel:
GT2=GT1+GT3,(1)
ezt bizonyítjuk.
 

 

T-pontjaink nyilvánvalóan az OG szakasz mint átmérő fölötti k Thalész-körön vannak. A T1T2T3 háromszög szabályos, mert T1T2 és T2T3 oldalai G-ből 60-60-os szögben láthatók. Mérjük föl G-ből T2 felé a GH=GT3 szakaszt és csatlakozóan a HT=GT1 szakaszt. Így HGT3 szabályos háromszög és T3HT=120=T3GT1, ezek szerint pedig a THT3 háromszög a T1GT3 háromszög elfordított képe 60-kal, ennélfogva T azonos T2-vel. Így pedig
GT=GT2=GH+HT2=GT3+GT1.
Ezt akartuk bizonyítani és ez ekvivalens a feladat állításával.
 

Megjegyzés. Goniometriai bizonyítás (1)-re: legyen GO=1, GOT1=t, ekkor GOT3=60-t és GOT2=60+t, és ezekkel
GT1+GT3=sint+sin(60-t)=2sin30cos60-2t2==cos(30-t)=sin(60+t)=GT2.



Lényegében ez a számítás is szerepel a 3 fázisú váltakozóáram elméleti alapjai között.
 

II. megoldás. Állítsunk merőlegest mindegyik csúcsban az onnan induló átlóra és legyen az A-ban AD-re állított merőleges a, s í.t. Ekkor a, c és e, valamint b, d és f egy-egy háromszöget határoznak meg, és a merőleges szárú szögek alapján mindkét háromszög szabályos. Továbbá, mivel az átlók a kör húrjai, ezért az a és d, ... párok egy-egy átmérőre és egyszersmind O-ra szimmetrikusan helyezkednek el, tehát a két háromszög O-ra középpontosan szimmetrikus helyzetű, emiatt egybevágó is.
Így a bizonyítandó egyenlőség két oldalán a G pontnak a két háromszög oldalaitól való távolságainak összege áll. Ismeretes, hogy egy szabályos háromszög belsejében (vagy kerületén) bárhol veszünk is fel egy pontot, annak távolságai a három oldaltól állandó összeget adnak, ti. a magasságot. És mivel a két szabályos háromszögünk egybevágó, függetlenül attól, hogy G hogyan helyezkedik el belsejükben, a két összeg egyenlő.
 

Megjegyzés. A feladat kiindulása folytán a G pont az ACE és BDF háromszögekre nézve (külön-külön) az ún. izogonális pont, amelyre nézve a 3 csúcstól mért távolságok összege minimális.