Feladat: F.2172 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1979/március, 109 - 111. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometriai azonosságok, Derékszögű háromszögek geometriája, Oldalfelező merőleges, Szinusztétel alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/november: F.2172

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. 1. A szokás szerint megbetűzött ABC háromszögben az na szakasz a BC=a oldal A1 felezőpontjából indul, A2 végpontja pedig az A-ból B-be vivő oldalon van, mert c>b, azaz AB>AC miatt B van a felező merőlegesnek A-val ellentétes oldalán. Hasonlóan AB-n van nb=B1B2 végpontja. Így na is, nb is az A1B1 és AB párhuzamos egyenesek egy-egy pontját köti össze. Az egyenespárral alkotott β', ill. α' hajlásszögeikre (1. ábra)

β'=90-β<90-α=α'
‐ ugyanis az adott nagyságviszony alapján a α<β<γ, és így β<90‐, ezért valóban a laposabban hajló A1A2 nagyobb B1B2-nél.
 

 

A második állítás a C1C2A és B1B2A háromszögek hasonlóságából következik, ugyanis az előzőkhöz hasonló meggondolás szerint C2 az AC oldalon van; AC1=c/2>b/2=AB1 miatt a megfelelő másik befogókra C1C2>B1B2.
 

2. Az na és nc szakaszok nagyságviszonyáról csak azt mondhatjuk, hogy mindhárom lehetőség fennáll. Elég ennek igazolására számpéldákat (ill. példatípusokat) mutatnunk. Speciálisan derékszögű háromszögeket választunk, ezekben c=1 megválasztással nc=a/2b és na=b/2. Köztük egyenlőség áll, ha b02=a0, amikor a Pitagorasz-tétel alapján a02+a0=1, ennek az egyenletnek a pozitív gyöke
sinα0=a0=5-12=0,618,
és ekkor α0<45<β0, mert mint könnyen megmutatható,
5-12<22=sin45.

Ha most α>α0, de még α<45, akkor
12>a>a0ésb0=cosα0>cosα=b>12,
ezért
b2<b02=a0<a
és
nc=a2b>a02b>a02b0=nc0=na0=b02>b2=na.
(A föltevésünk érvényességét határoló a=b esetben nc=2na.)
Ha viszont α<α0, speciálisan α=30 mellett na fele akkora, mint az 1 oldalú szabályos háromszög magassága, nc viszont harmada annak. Ekkor valóban α<α0, mert 12<5-12. ‐ Mindhárom nagyságviszony esetére példát adtunk, állításunkat igazoltuk.
 
II. megoldás. A háromszög bármelyik oldalát kiválasztva, annak oldalfelező merőlegese a másik két oldal közül mindig a hosszabbat metszi, mert a szemben fekvő csúcs azon a félsíkon van, amelyiken az oda vivő rövidebbik oldal. Így az na és nb szakaszokat a c oldal, az nc-t pedig a b oldal fogja határolni. Kifejezhetők tehát a szakaszok az oldalak és a szögek segítségével a következőképpen:
na=atgβ2,nb=btgα2,nc=ctgα2.
Felhasználjuk még, hogy a=2rsinα, b=2rsinβ, c=2rsinγ. Ezekkel a szakaszok páronkénti arányai
nanb=atgβbtgα=asinβcosβbsinαcosα=(absinβsinα)cosαcosβ=cosαcosβ>1,
mert a föltevés szerint α<β(<γ) mindkettő hegyesszög; másrészt
ncnb=ctgαbtgα=cb>1.
Ezzel az állítás két egyenlőtlenségét beláttuk.
Végül a kérdéses nagyságviszony vizsgálata céljára a 2sinxcosy=sin(x+y)+sin(x-y) azonosság alapján így alakíthatjuk a két szakasz arányát:
ncna=sinγtgαsinαtgβ=sinγcosβcosαsinβ==sin(γ+β)+sin(γ-β)sin(β+α)+sin(β-α)=sinα+sin(γ-β)sin(β-α)+sinγ.


A számláló és a nevező tagjai pozitívok. Elérhető, hogy ugyanaz a nagyságviszony álljon fönn elöl álló tagjaik közt, mint másodiknak írt tagjaik közt, és ekkor ugyanez teljesül nc és na közt is. Mármost
sin(γ-β)>sinγéssinα>sin(β-α)
egyidejű teljesüléséhez elegendő, ha γ>135 és α>β-α, vagyis 2α>β>α, az ellentétes nagyságviszony pedig mindig beáll, ha 2α<β<γ<90. Könnyen találhatók e feltételeknek eleget tevő α, β, γ értékhármasok.
Ezek után azt már fölösleges keresnünk, beállhat-e na=nc.