Feladat: F.1920 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Füzet: 1974/október, 66 - 68. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szélsőérték differenciálszámítással, Trigonometriai azonosságok, Háromszögek nevezetes tételei, Terület, felszín, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/február: F.1920

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Jelöljük az AOC szöget 2x-szel ‐ így nyilván elég tekinteni a 0<x<π/2 értékeket ‐, továbbá az AC átmérőjű kört k1-gyel és az AC egyenes O-t nem tartalmazó partján levő AC ívek ‐ ti. a k, illetve k1 részét képező ív ‐ felezőpontját F-fel, illetve F1-gyel.

 

 

A k1 le nem fedett részének f(x) területe egyenlő az ACF1 félkör és az ACF körszelet területének különbségével, a szelet területét pedig az AOCF körcikk és az AOC egyenlő szárú háromszög területének különbsége adja. Hosszúságegységül OA-t választva, AC=2sinx, a háromszög magassága cosx, ezért
f(x)=π2sin2x-(x-sinxcosx)=π2sin2x+12sin2x-x.
Ennek szélső értéke ott lehet, ahol a derivált eltűnik:
f'(x)=πsinxcosx+cos2x-1=πsinxcosx-2sin2x=sin2x(π2-tgx)=0.
A két ilyen hely közül feladatunk számára egyedül az a hely lényeges, ahol a zárójelbeli kifejezés 0, azaz
tgx0=π/2,x0=5731'=1,0047(radián),
ugyanis a sin2x tényező az x=0 és x=π/2 helyeken tűnik el, ekkor C az A-ban, illetve B-ben van, és így k1 lefedetlen része 0.
Az x0 helyen f(x)-nek maximuma van, mert az értelmezési tartományban tgx növekvő függvény, és így x<x0 esetén f'(x)>0, ha pedig x>x0, akkor f'(x)<0. A maximum értéke egyszerű számítással
f(x0)=π2-x0=0,5661.(1)

2. A C pont kapott helyzetében az OBC háromszög területének és a BC átmérőjű félkör területének hányadosa
sinx0cosx0π2cos2x0=tgx0π2=1,
tehát a két terület valóban egyenlő.
 

Megjegyzések. 1. Az f(x0)-nak (1)-beli kifejezése alapján szemléletesen is bebizonyíthatjuk a feladat állítását. Felhasználhatjuk ebben, hogy az AC és BC átmérőjű körökből a k által le nem fedett részek együttes területe mindig egyenlő az ABC háromszög területével, bárhol vesszük is C-t a k kerületén (az ábra G és G1 pontja a k-beli BC ív, ill. a BC átmérőjű félkörív felezőpontja):
AFCF1+BGCG1=ABC,(2)
hiszen mindkét oldalhoz hozzáadva az ACF és BCG körszeletek területét, a jobb oldalon az ABC félkör területét kapjuk, ami (π/2)(AB/2)2=(π/8)AB2 a bal oldal két tagja pedig az AC és a BC átmérő fölötti félkör területe, ezek összege pedig Pitagorasz tétele alapján ugyancsak
π2{(AC2)2+(BC2)2}=π8AB2.
Felhasználjuk azt is, hogy az AOC és BOC háromszögek területe egyenlő. Mármost (1) alapján fennáll
AFCF1=ABGCF-AOCF=OBGC.
Hozzáadva mindkét oldalhoz a BGCG1 holdacskát és figyelembe véve (2)-t, a bal oldal:
AFCF1+BGCG1=ABC=2BCO,
a jobb oldal pedig
OBGC+BGCG1=BCG1+BCO,
amiből BCG1=BCO. (A közös BC alapon álló félkör és BCO háromszög ,,magasságainak'' aránya HG1:HO=2:π.)
2. A (2) tételt ,,Hippokratész holdacskái'' néven szokás említeni. Hippokratész görög matematikus az i. e. V. században élt. Az a példa, hogy a körívekkel határolt idomok együttes területe egyenlő egy egyenes vonalú idom területével ‐ hosszú időn át táplálta azt a reményt, hogy majd sikerül a körhöz is találni vele egyenlő területi, egyenes vonalú idomot. Ha találtak volna ilyen (körzővel és egyenes vonalzóval szerkeszthető) idomot, akkor már könnyű lenne szerkeszteni vele egyenlő területű négyzetet is ‐ ezt tekintették volna a görögök a területmeghatározás befejezésének. Ma már tudjuk F. Lindemann (1852‐1939) német matematikus bizonyításából, hogy ilyen szerkesztés lehetetlen. (A mi C pontunk sem szerkeszthető meg körzővel és vonalzóval; emiatt fogalmazott a szerkesztő bizottság így: ,,határozzuk meg...''.)
Ezt a tényt egy nem szerencsés kifejezés bevezetésével magyarul így mondták, illetve mondják: a kör négyszögesítése nehéz probléma, illetve most már lehetetlen. A ,,négyszögesítés'' szó a quadratúra (=területmeghatározás) és quadráció (idommal egyenlő területű négyzet szerkesztése) megfelelője kívánt lenni, de sok hozzá nem értő számárra ‐ sajnálatosan ‐ inkább annak mintegy jelképe lett, hogy a ‐ különben is sokak előtt nem népszerű ‐ matematika milyen hiábavalóságokkal foglalkozik.
Tanulság lehet ebből, hogy idegen szakkifejezések számára csak olyan magyar megfelelőt fogadjunk el, amely a lényeget fejezi ki és nem enged félremagyarázást. Ebben pedig az is nehézség, hogy a hozzáértők beszédében, a gyakori használatban a kifejezések megrövidülnek, másrészt a kérdéssel újonnan ismerkedők (tanulók) részére gyakran mindjárt a rövid kifejezést közlik, kellő ismerkedési, megszokási idő nélkül.