Feladat: F.1869 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Füzet: 1973/november, 129 - 130. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Sorozat határértéke, Konvergens végtelen sorozatok, Számsorozatok, Teljes indukció módszere, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1973/március: F.1869

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) Sorozatunk korlátos, egy felső korlátja 2, egy alsó korlátja 0. Az alsó korlát nyilvánvaló. Másrészt a0<2
a1=(2)a0=2<2, ennélfogva
a2=(2)a1<(2)2=2,
mert az alapra 2>1, és az 1-nél nagyobb alapú exponenciális függvények monoton növekedők. És hasonlóan, ha valamely k indexre ak<2, akkor ez a nagyságviszony öröklődik a következő elemre:

ak+1=(2)ak<(2)2=2,
ezzel bebizonyítottuk állításunkat.
b) Könnyű belátni, hogy az an sorozat szigorúan monoton növekedő. n=1 mellett a1=2>1=a0. Ha pedig valamely k(1) indexre fennáll ak>ak-1, akkor az említett monotonság alapján
ak+1-ak=(2)ak-(2)ak-1>(2)ak-1-(2)ak-1=0.

E két megállapításunk alapján alkalmazhatjuk a következő tételt: fölülről korlátos, szigorúan monoton növekvő sorozat konvergens. Eszerint az an sorozat konvergens, a feladat megoldását befejeztük.
 

Megjegyzések. 1. A felhasznált tétel így folytatható: ... és határértéke egyenlő a felső korlátainak legkisebbikével (más néven: a sorozat F felső határával). Ezt bizonyítjuk. Választva egy tetszőleges ε pozitív számot, meg kell hozzá adnunk egy olyan N küszöbszámot, hogy minden olyan n-re, amelyre teljesül n>N, teljesüljön |an-F|<ε is, azaz Fan alapján F-an<ε.
Nem lehetséges, hogy ne legyen ilyen N. Ha ugyanis minden n-re F-anε volna, akkor minden n-re anF-ε azaz F-ε(<F) is felső korlátja volna a sorozatnak, holott F a legkisebb felső korlátja. Ha pedig valamely r indexre F-ar<ε, akkor minden n>r indexre ar<anF, tehát F-an<F-ar<ε.
2. Mivel sorozatunknak nincs legnagyobb eleme, fölvetődhet az olvasóban a kérdés az előbbi F-fel kapcsolatban: hátha hasonlóan nincs legkisebb az an sorozat felső korlátai közt. Állítjuk, hogy bármely fölülről korlátos (végtelen számhalmaz felső korlátai közt van legkisebb ‐ ez a mondott felső határ ‐, bizonyítására azonban itt nem terjeszkedünk ki; az ún. felsőbb matematikában ez alapvető tétel.
3. Kézenfekvő az a sejtés, hogy sorozatunkra F=2, azaz limnan=2. A bizonyítás azonban itt is messze vezetne.
4. A kitűzésben tévesen a1=1 szerepelt, így a0 nem volt definiálva. Helyesen jegyezte meg két versenyző, hogy ez az elírás sem a korlátosságot nem zavarja, sem a konvergenciát. Ha netán a0>2, akkor a0 felső korlát.