Feladat: F.1787 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Holló Mihály 
Füzet: 1972/április, 153 - 154. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szélsőérték differenciálszámítással, Geometriai egyenlőtlenségek, Szabályos sokszög alapú gúlák, Négyszög alapú gúlák, Terület, felszín, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/október: F.1787

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Válasszuk hosszúságegységnek az alapél felét, legyen a gúla magassága OE=m (az adott AE:AB=2 aránytól egyelőre eltekintve) és OM=x (>0).

 
 
1. ábra
 

Így, az AB él felezőpontját F-fel jelölve FM=x2+1, másrészt AO=2, és a vizsgálandó területösszeg (1. ábra)
t(x)=AFFM+12MEAO=x2+1+m-x2,
ha 0<xm. Ennek deriváltja
t'(x)=xx2+1-12=11+1x2-11+1,
és ez csak akkor tűnik el, ha 1x2=1, x=1, csak itt lehet szélső érték, amennyiben x=1 beletartozik az értelmezési tartományba ‐ ti. AE/AB=2, azaz AE=4 esetén is.
Látható, hogy ha 0<x<1, akkor t'(x)<0, ha pedig x>1, akkor t'(x)>0. Másrészt AE=4 esetén m=14>1, ezek szerint x=1-ben minimuma van a területösszegnek.
 

II. megoldás. Alakítsuk t(x) fenti első kifejezését így:
t(x)=AF(FM+ME2),
Mivel AF állandó, eszerint x-et úgy kell megválasztanunk, hogy a zárójelbeli két szakasz összege a lehető legkisebb legyen. Szemléletes jelentést adhatunk ennek a feladatnak a gúla FOE síkmetszetében. Rajzoljunk E-n át az EO magassággal 45-os szöget bezáró EG félegyenest az F-et nem tartalmazó oldalon, és legyen ezen M vetülete M' (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

A zárójel második tagja nyilvánvalóan MM', és a két tag összege az F-től EG-ig megtett utunk, ha EO-ig is és tovább EG-ig is egyenesen haladunk, az utóbbi részben EG-re merőlegesen. Ez az út nyilvánvalóan akkor a legrövidebb, ha OE átlépésekor nem változtatunk irányt, OFM=45, tehát ha OM=OF=1.
 

Holló Mihály (Budapest, I. István Gimn., III. o. t)
 

Megjegyzés. Az utóbbi megoldásban alkalmazott módszer eredményesen használható a következő feladatban is. Adott a síkban egy e egyenes, továbbá rajta egy B és kívül egy A pont. Határozzuk meg e-nek azt a P pontját, melyre a
λAP+μPB
összeg minimális, ahol λ, μ tetszőleges pozitív számok.