Feladat: F.1753 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Angyal J. ,  Bacsó G. ,  Balog J. ,  Balogh Z. ,  Boros E. ,  Engedi A. ,  Ferró J. ,  Földes T. ,  Földvári Cs. ,  Gál P. ,  Gáspár Gy. ,  Glódy A. ,  Golda J. ,  Hanák G. ,  Kelen M. ,  Kertész Á. ,  Lámer G. ,  Nagy Sándor (Bp. Apáczai) ,  Nagy Sándor (Bp. I. István) ,  Pásztor M. ,  Pataki B. ,  Petz D. ,  Pintér I. ,  Polyák G. ,  Poór Zs. ,  Reviczky J. ,  Rudas T. ,  Szász Gy. ,  Székely A. ,  Szeredi J. ,  Umáthum J. ,  Vályi G. 
Füzet: 1972/május, 195 - 197. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Alakzatba írt kör, Középpontos és egyéb hasonlósági transzformációk, Hozzáírt körök, Feuerbach-kör, Súlypont, Magasságpont, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1971/január: F.1753

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az eredeti háromszögbe beleírt és a köréje írt kör középpontját K*-gal, illetve L*-gal, a háromszög súlypontját S-sel.

 
 
1. ábra
 

Azt fogjuk bizonyítani, hogy (1. ábra)
a) L* felezi a K*L szakaszt,
b) S az L*M szakasz L*-hoz közelebbi harmadolópontja,
c) S a KK* szakasz K-hoz közelebbi harmadolópontja.
A b) és c) állítás szerint KL*K*M és KL*=K*M/2, hiszen a KL*S és K*MS háromszögek hasonlók, és megfelelő oldalaik aránya KS:SK*=1:2 (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Eszerint a K*L* és MK egyenesek metszik egymást, és L' metszéspontjukra teljesül, hogy L* felezi az L'K* szakaszt és K felezi az L'M szakaszt. Mivel az első tulajdonság csak K*-nak L*-ra vonatkozó tükörképére teljesülhet, és a) szerint L-nek megvan ez a tulajdonsága, L azonos L'-vel, tehát K felezi az LM szakaszt, amint azt bizonyítani akarjuk.
Elegendő tehát az a), b), c) állításainkat bebizonyítanunk. Ehhez fel fogjuk használni a következő két állítást (3‐4. ábra):
I. Egy H0=A0B0C0 háromszögben a csúcsoknak a szemközti oldalakon levő A1, B1, C1 vetületei, és a B0C0, C0A0, A0B0 szakaszok A2, B2, C2 felezőpontjai rajta vannak egy k0 körön, amelynek F0 középpontja az L0M0 szakasz felezőpontja, ahol M0 a H0 magasságpontja, L0 a köréje írt kör középpontja, S0 pedig H0 súlypontja.
 
 
3. ábra
 
 
4. ábra
 

II. A H0 háromszög S0 súlypontja az L0M0 szakasz L0 hoz közelebbi harmadolópontja.
Az I. állításban szereplő k0 kört a H0 háromszög Feuerbach-féle körének, az M0, S0, L0 pontokon átmenő egyenest pedig a háromszög Euler-féle egyenesének nevezzük. Állításaink bizonyítása sok helyen megtalálható ugyan, az azonban olyan egyszerű, hogy érdemes itt megismételni.
I. Jelöljük az A0M0, B0MO, C0M0 szakaszok felezőpontját rendre A3-mal, B3-mal, C3-mal. Az A0B0M0 háromszögnek A3C2 középvonala, ez a szakasz tehát fele akkora, mint az M0B0 szakasz, és párhuzamos vele. Ugyanígy kapjuk, hogy C3A2 is az M0B0-nak, A3C3 és C2A2 pedig az A0C0 szakasznak felére kicsinyített képe. Mivel pedig M0B0 merőleges A0C0-ra, azért ezekből következik, hogy az A2C3A3C2 négyszög téglalap, tehát az A2A3, C2C3 szakaszok feletti Thalész-körök azonosak. Ugyanígy láthatjuk be, hogy az A2A3 és B2B3 feletti Thalész-körök is azonosak, tehát van olyan k0 kör,amely az A2, B2, C2, A3, B3, C3 pontok mindegyikén átmegy, legyen ennek a középpontja F0.
Mivel az A2A3 szakasz A1-ből derékszög alatt látszik, A1 is rajta van k0-on, és ugyanígy B1 és C1 is rajta van. Mivel F0 a C2C3 szakasz felezőpontja, és a C0C1, C2L0 egyenesek párhuzamosak, az L0 pont F0-ra vonatkozó tükörképe rajta van a C0C1 egyenesen. Ugyanígy kapjuk, hogy ez a tükörkép rajta van az A0A1, B0B1 magasságvonalakon is, tehát ez a tükörkép az M0 magasságpont. Eszerint F0 valóban felezi az L0M0 szakaszt.
II. Az S0 centrumú (-1/2) arányú centrális hasonlóság az A0B0C0 háromszöget az A2B2C2 háromszögbe viszi, tehát az A0B0C0 köré írható kört az A2B2C2 köré írható körbe és az elsőnek L0 középpontját a másodiknak a középpontjába, F0-ba viszi, vagyis S0 az F0L0 szakasz F0-hoz közelebbi harmadolópontja. Mivel másrészt F0 felezi az L0M0 szakaszt, ezekből következik, hogy S0 az L0M0 szakasz L0-hoz közelebbi harmadolópontja.
Rátérünk az előrebocsátott a), b), c) állítások bizonyítására. Jelöljük az eredeti háromszöget H-val, a hozzáírt körök középpontjai által meghatározott háromszöget H1-gyel, H középháromszögét H2-vel. Mivel a H-hoz írható körök középpontjai rendre a H két külső és egy belső szögfelezőjének a metszéspontjai, ezért H1 oldalai H-nak külső szögfelezői, továbbá H belső szögfelezői a H1-ben magasságvonalak. Eszerint K* a H1-nek magasságpontja, H a H1-nek talpponti háromszöge, és a H köré írható kör H1-nek Feuerbach-köre. Tehát az I. állítás szerint L* felezi a K*L szakaszt, amint azt a)-ban állítottuk. Mivel az M, S, L* pont rendre H magasságpontja, súlypontja, és köréje írt körének a középpontja, azért a II. állítást H-ra alkalmazva kapjuk a b) állítást. Az S centrumú, (-1/2) arányú hasonlóság H-t H2-be, K*-ot K viszi, tehát S a KK* szakasz K-hoz közelebbi harmadolópontja. Ezzel a c) állítást is bebizonyítottuk, megoldásunk végére értünk.