Feladat: 1576. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1968/november, 122 - 125. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Poliéderek súlypontja, Térgeometriai bizonyítások, Tetraéderek, Helyvektorok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1967/december: 1576. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A lapok egybevágóságából következik, hogy a tetraéder bármelyik két szemben levő ‐ azaz közös csúccsal nem bíró ‐ éle egyenlő hosszú. Ez nyilvánvaló akkor, ha az ABCD tetraéder egy lapja egyenlő oldalú háromszög. Ha a BC=a, CA=b, AB=c alapélek között van két különböző, pl. bc, akkor a közös oldalú BCA és BCD háromszögek csak úgy lehetnek egybevágók, ha DB vagy AB-vel vagy AC-vel egyenlő (1. ábra).

 

 

1. ábra
 

Az első esetből továbbmenve DC=AC, így azonban az ADC háromszög nem lehet egybevágó az ADB háromszöggel, mert mindkettő egyenlő szárú, és a két szárhossz különböző. Ezért DB=AC, amint állítottuk.
A tetraéder súlypontján súlyvonalainak metszéspontját értjük, egy súlyvonalán pedig egyik csúcsát a szemben levő lapháromszög súlypontjával összekötő egyenest. Megmutatjuk, hogy a négy súlyvonal valóban egy pontban metszi egymást.
Legyen a BCA és BCD lapok súlypontja SD, ill. SA, és közös BC élük felezőpontja F. Ekkor az ASA, DSD súlyvonalak benne vannak az ADF síkban, hiszen SA a DF (lapbeli) súlyvonalon, SD pedig az AF súlyvonalon van, éspedig ezeknek F-hez közelebbi harmadoló pontja. Ezért az FSDSA háromszög 1:3 arányú kicsinyítettje az FAD háromszögnek F-ből mint középpontból, tehát AD=3SDSA, SDSAAD. Így az ASDSAD négyszög trapéz, átlóinak ‐ a tetraéder kiszemelt súlyvonalainak ‐ metszéspontját S-sel jelölve SSASD és SAD hasonló háromszögek, és
SSA:SA=SSD:SD=SASD:AD=1:3,
SAS=SAA/4, SDS=SDD/4. Eszerint bármely tetraéder bármelyik két súlyvonala úgy metszi egymást, hogy a metszéspont a súlyvonalnak a laphoz közelebbi negyedelő pontjában van, tehát az SDD súlyvonalat a további két súlyvonal is ugyanott metszi. Ezt akartuk bizonyítani.
Esetünkben AF=DF, mert egybevágó háromszögek egymásnak megfelelő ‐ ti. a közös BC oldalhoz tartozó ‐ súlyvonalai, ezért az imént felhasznált trapéz szimmetrikus, és így SA=SD. Ugyanezzel a meggondolással az ACB, ACD háromszög-pár egybevágóságából SB=SD, és hasonlóan SC=SD, így az S körül SD sugárral írt gömb átmegy a tetraéder mindegyik csúcsán, tehát a feladat állítása igaz.
 

II. megoldás. Támaszkodunk az S súlypontnak az I. megoldásban bebizonyított tulajdonságaira.
Fordítsuk bele a D-ben összefutó DBC, DCA, DAB oldallapot rendre a BC, CA, AB alapél körül az ABC alaplap síkjába, éspedig úgy, hogy egyik se fedje az alaplapot; legyen D új helyzete rendre Da, Db, Dc (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Ekkor a DbDc egyenes átmegy A-n, mert az ADb, ADc félegyenesek közti szög egyenlő az ABC háromszög szögeinek összegével. Egyszersmind A felezi a DbDc szakaszt, így az ABC=H1 háromszög a DaDbDc=H2 háromszög középháromszöge, így SD súlypontjuk közös, és H2 a H1-ből úgy is előáll, ha azt az SD pontra tükrözzük, majd a képét ugyancsak SD-ből mint középpontból a kétszeresére nagyítjuk.
Az oldallapokat alapélük körül forgatva a BCD háromszög D csúcsa a Da-ból BC-re bocsátott merőlegesnek DaD'a szakasza fölött halad, ahol D'a a Da pontnak a DbDc egyenesen levő vetülete. Ez H2-nek magasságvonala, hiszen DbDcBC. Ugyanígy a visszaforgatás folyamán a DbD'b, ill. DcD'c magasságszakasz fölött halad D, tehát csak e szakaszok közös pontja fölött lehet, és csak akkor jön létre, ha a magasságszakaszoknak van közös pontja, vagyis ha az ABC háromszög hegyesszögű. A közös pont a háromszög M magasságpontja. Hegyesszögű háromszögből kiindulva viszont D mindig létrejön.
Ebből kapjuk, hogy a tetraéder S súlypontjának a H1 síkján levő S' vetülete negyedeli az SDD'=SDM szakaszt, ennélfogva azt kell belátnunk, hogy S' a H1 köré írt kör középpontja, hiszen S csak így lehet egyenlő távolságra H1 csúcsaitól. Ehhez elég belátnunk, hogy S' a fenti két transzformáció útján áll elő a H2 köré írt kör O középpontjából. Valóban, O, SD és M a H2-nek Euler-féle egyenesén a mondott sorrendben úgy feküsznek, hogy OSD=SDM/2, ezért a fentiek szerint S' is az egyenesen van, az OSD szakasz SD-n túli meghosszabbításán, és SDS'=SDM/4=SDO/2. Ezt akartuk bizonyítani, ebből SA=SB=SC.
Meggondolásunkat a tetraéder egy másik lapján megismételve adódik, hogy D-nek S-től való távolsága egyenlő az előbbi 3 távolsággal. Evvel az állítást bebizonyítottuk.
 

III. megoldás. A súlypont negyedelő tulajdonsága folytán elég belátnunk, hogy a tetraéder súlyvonalai egyenlő hosszúak. Ez az 1121. gyakorlatban1 bebizonyított tételből adódik, ugyanis esetünkben
DSD2=13(DA2+DB2+DC2)-19(AB2+BC2+CA2)=29(a2+b2+c2),
és ugyanez adódik mindegyik súlyvonalra.
 

IV. megoldás. Legyenek a tetraéder csúcsainak helyvektorai a, b, c, d, ekkor ‐ mint ismeretes ‐ a tetraéder S súlypontjának helyvektora
s=14(a+b+c+d)=12[a+b2+c+d2].
Az utóbbi alakból kiolvasható, hogy S az AB szakasz F1,2 és a CD szakasz F3,4 felezőpontjai közti szakasznak is a felezőpontja. Eszerint bármely tetraéder súlypontja felezi a szemközti él-párjainak felezőpontjai közti szakaszokat.
Tükrözzük a T=ABCD tetraédert S-re, kapjuk a T*=A*B*C*D* tetraédert. A fentiek alapján az A*B* szakasz felezőpontja azonos a CD szakasz felezőpontjával, tehát A*CB*D paralelogramma. Hasonlóan paralelogramma az A*BC*D, A*BD*C négyszög is, és ezek S-re vonatkozó AB*CD*, AB*DC* tükörképe is, valamint az AC*BD* négyszög. A felsorolt 6 lap egy P paralelepipedont határol, melynek S a középpontja (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

A feladat feltevése szerint T szemközti élei egyenlők, ezért P lapjain az átlók páronként egyenlők, P lapjai tehát téglalapok és P téglatest. Ámde a téglatest testátlói egyenlők, tehát S a P-nek mindegyik csúcsától, így T csúcsaitól is egyenlő távol van. Ezt kellett bizonyítanunk.
 

Megjegyzés. Megoldásunk alapján bármely T téglatestből származtatható egy a feltételeknek megfelelő tetraéder, ennek csúcsai: T-nek egy A csúcsa és a benne összefutó 3 lapnak A-val szemben levő csúcsa. ‐ Ha T élei a, b, c, különbözők, akkor a tetraéder szemben fekvő élpárjai
a2+b2,b2+c2,c2+a2,
szintén különbözők, és a belőlük alkotott háromszög hegyesszögű, mert pl. az első kettő közti ε szögre
cosε=b2/(a2+b2)(b2+c2)>0.
 

V. megoldás. A 2. ábrán a tetraéder lapjaira belülről tekintünk rá. Ebből azt is látjuk, hogy a 4 lap megfelelő csúcsait ugyanabban a sorrendben körüljárva ugyanolyan forgási irányban járjuk körül a lapokat. Eszerint ugyanez áll akkor is, ha a lapokra kívülről nézünk. Így pedig a tetraédert bármelyik lapjánál fogva az eredeti helyére állíthatjuk, az illető lap csúcsait az alap megfelelő csúcsaihoz illesztve, és ekkor a 4. csúcs helyét az alap csúcsaitól mért 3 távolság egyértelműen meghatározza, tehát a 4. csúcs is illeszkedik az eredeti tetraéder alapjával szemközti csúcsához. Ebből ismét adódik, hogy a 4 súlyvonal egyenlő.
 

Megjegyzés. A mondottakból az is következik, hogy a szóban forgó tulajdonságú tetraéderek súlypontja a 4 laptól is egyenlő távolságra van, tehát a súlypont egyszersmind a beírt gömbnek is középpontja. Ezek szerint van olyan, nem szabályos háromszöglapokkal határolt tetraéder, melyben a látott 3 nevezetes pont egybeesik. (A síkban viszont a súlypont, a körülírt, valamint a beírt kör középpontjai közül bármelyik kettőnek az egybeeséséből következik, hogy a háromszög szabályos.)
1Lásd a megoldást K. M. L. 35 (1967) 216. o.