Feladat: 1374. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Babai László ,  Balogh K. ,  Bárány I. ,  Deák J. ,  Domokos L. ,  Elekes Gy. ,  Ferenczi Gy. ,  Fodor Magdolna ,  Herényi I. ,  Herszényi B. ,  Hoffmann Gy. ,  Höss Rozália ,  Joó Piroska ,  Juhász F. ,  Karsai Kornélia ,  Kemény Cs. ,  Kiss Á. ,  Korchmáros G. ,  Krigler F. ,  Kövesdi Gy. ,  Lévai F. ,  Majtényi G. ,  Márki L. ,  Molnár Ágnes ,  Nagy Klára ,  Óhegyi E. ,  Palotás Á. ,  Racskó P. ,  Sarkadi-Nagy I. ,  Scsaurszky P. ,  Simig Gy. ,  Surányi L. ,  Sükösd Cs. ,  Székely G. ,  Szemkeő Judit ,  Szörényi M. ,  Takács J. ,  Tényi G. ,  Vadász I. ,  Vermes D. ,  Vesztergombi Katalin 
Füzet: 1965/október, 76 - 77. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fizikai jellegű feladatok, Trigonometriai azonosságok, Háromszögek nevezetes tételei, Háromszög nevezetes körei, Szinusztétel alkalmazása, Síkidomok súlypontja, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/február: 1374. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. A színusz-tétel szerint a háromszög két szöge színuszának aránya egyenlő a szemben fekvő oldalak arányával; mondhatjuk tehát, hogy az ABC háromszög egymás utáni csúcsaiba helyezett mA, mB, mC tömeg arányos rendre a BC, CA, AB oldal hosszával.
Így a B és C csúcsokba helyezett tömeg-pár M súlypontja1 a BC szakasznak az a pontja, amelyre

MB:MC=mC:mB=AB:AC.
Ismeretes, hogy ugyanebben a pontban metszi a BC oldalt a BAC szög (belső) felezőegyenese, eszerint AM a szögfelező.
A három tömegpontból álló rendszer súlypontja az idézett tétel szerint az AM szakaszon, vagyis az A-ból induló szögfelezőn van.
Az első két pont más megválasztásából hasonlóan adódik, hogy a keresett súlypont mindegyik szögfelezőn rajta van, ezért azonos a háromszögbe írt kör középpontjával.
 
 

II. A második esetben legyen a B, C tömeg-pár súlypontja N, és fejezzük ki a BN, CN szakaszokat a BNA, CNA háromszögből a BAN=x, ill. CAN=y szögek felhasználásával, a színusz-tétel alapján.
BN:CN=ANsinxsinβ:ANsinysinγ̲=mC:mB=(1)=sin2γ:sin2β=2sinγcosγ:2sinβcosβ.̲

Hegyesszög kétszeresének színusza pozitív, ezért N a BC szakasz belső pontja, tehát x+y=α, és így az aránypár aláhúzott részeiből az addíció tételek alkalmazásával
sinxsiny=sin(α-y)siny=sinαctgy-cosα=cosγcosβ,(2)ctgy=cosγ+cosαcosβsinαcosβ=-cos(α+β)+cosαcosβsinαcosβ==sinαsinβsinαcosβ=tgβ.
Eszerint a CN szakasszal szemközti szög y=CAN=90-β. Ugyanekkora a CAO szög is, ahol O a háromszög körülírt körének középpontja, hiszen az ACO egyenlő szárú háromszög O-nál levő szöge 2β.
Így az I. esethez hasonlóan kapjuk, hogy a tömegpontrendszer súlypontja a háromszög köré írt kör középpontja.
III. A tangensekkel arányos tömegek esetében az előbbi számítás annyiban módosul, hogy (1) utolsó arányában cosγ és cosβ szorzó helyett osztó lesz, (2) jobb oldalára a reciproka kerül, β és γ felcserélődik, így ctgy=tgγ adódik. Eszerint y a γ pótszöge, a B-be és C-be helyezett tömeg-pár súlypontját az A-ból húzott magasság metszi ki, és a keresett súlypont ‐ az első eset záró meggondolásához hasonlóan ‐ a háromszög magassági pontja.
 

Megjegyzés. Az I. részben nem használtuk ki, hogy a háromszög hegyesszögű, az az eredmény minden háromszögre érvényes. Érvényes a II. rész eredménye is, valamint a III-é is a derékszögű háromszög kivételével, ezekben az esetekben a tompaszög csúcsában elhelyezett tömeget negatívnak gondoljuk, ill. oda fölfelé ható erőt gondolunk (alkalmasan elhelyezett csigán át hat a tömeg súlya).
 Babai László (Budapest, Fazekas M. gyak. g. I. o. t.)

1Lásd pl. az 1246. feladat I. megoldását, K. M. L. 29 (1964) 117. o.