Cím: Merre esik az alma a fájától?
Szerző(k):  Horváthy Péter 
Füzet: 2005/május, 297 - 300. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek
Hivatkozás(ok):Feladatok megoldásai: 2005/május: 3767. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Arról, hogy forog-e a Föld a tengelye körül, már a XIV. században hosszú viták folytak a párizsi egyetemen [1]. De ez tiszta spekulációnak volt tekinthető, hiszen semmi olyan jelenséget nem ismertek, mely a kérdést eldönthette volna: a nappalok és éjszakák váltakozását az álló Földről és forgó Égboltról szóló tanítás pont olyan jól magyarázta. Kopernikusz 1543-ban megjelent könyvének, a De revolutionibus orbium coelestium-nak előszava is azt hangsúlyozza, hogy tanai csak a számítást egyszerűsítő matematikai hipotézisek. A kérdés kísérleti eldöntésére Newton tett először javaslatot [2]: a Royal Society 1679. december 4-i ülésén Robert Hooke kurátor felolvasta Newton levelét, melyben a tudós a következőket írta:
,,A Föld forgásáról szóló kopernikuszi tanítás ellenfelei a következő módon okoskodnak: Ejtsünk le egy toronyból egy súlyos tárgyat. Ha ‐ mint azt Kopernikusz állítja ‐ a Föld valóban nyugatról kelet felé forogna, akkor a tárgy zuhanása közben a torony elfordulna, és így azt nem a torony lábánál, hanem attól nyugatra találnánk meg. S mivel nem így történik, ez a Föld forgásáról szóló tanokat cáfolja. Ez a gondolatmenet ‐ érvel Newton ‐ hibás, mert nem veszi figyelembe a tárgy kezdősebességét. S mivel a torony teteje távolabb van a Föld középpontjától, a tárgy kezdősebessége az elejtés pillanatában nagyobb, mint a torony lábáé. Ezért a tárgyat a függőlegestől nem nyugatra, hanem keletre kell megtalálnunk.''
Newton levele élénk vitát váltott ki a Royal Society jelenlévő tagjai között, melynek során Flamsteed Királyi Csillagász megjegyezte, hogy ,,a Newton által megjósolt effektust jól ismerik a tüzérek, akik tudják, hogy akkor esne vissza a golyó az ágyú csövébe, ha az 87-os szöget zárna be a vízszintessel''.
A Társulat december 11-i ülésén Hooke bírálta Newton okfejtését. Felhívta a figyelmet arra, hogy az északi féltekén a leejtett tárgy nem csak kelet, de dél felé is eltérül.
Hová esik a tárgy valójában? Az anti-kopernikánusok okoskodását illetően Newtonnak nyilvánvalóan igaza van: a tárgy ‐ nevezzük ,,almának'' ‐ a ,,fa'' tetejével együtt, azzal megegyező sebességgel mozog, s a ,,fa'' nem ,,szalad ki'' alóla. Mennyi a Newton által jósolt eltérés? Az egyszerűség kedvéért az Egyenlítőn számolva, a kezdeti többlet-sebesség hω, ahol h a ,,fa'' magassága, ω=7,310-5/s pedig a Föld szögsebessége. Ez a függőleges mozgást nem befolyásolja, s így az esés ideje a szokásos

Δt=2hg.
A keletre térés ezért Newton szerint
ΔN=ω2h3g.(1)

 
Leírás forgó koordináta-rendszerben
 

A problémát ma a Földdel együtt forgó koordináta-rendszerben oldanánk meg [3] (ez Newton idejében természetesen még nem volt ismert). Mint tudjuk [4], a forgó rendszerben háromfajta ,,tehetetlenségi erő'' lép föl. Ezek közül az első a szöggyorsulással arányos; de a Föld forgása jó közelítéssel egyenletes, s ezért ez a tag nulla. A második a centrifugális erő; ez az Egyenlítőn a test súlyának mintegy 3/1000 része, s így szintén elhanyagolható. Marad a harmadik, az ún. Coriolis-féle erő; ennek figyelembe vételével a mozgásegyenlet:
r¨=g+2r˙×ω,(2)
ahol ω az észak felé mutató, ω hosszúságú szögsebesség-vektor (1. ábra), a vektorok feletti ,,pont'' pedig az idő szerinti deriváltat jelöli.
 
 

1. ábra. Az esés leírása a Földdel együtt forgó koordináta-rendszerben
 

Az együttforgó rendszerbeli r rádiuszvektort függőleges és vízszintes komponensekre bontva és a függőleges mozgást szabadeséssel közelítve:
r=rf+rv,aholrf=h+12gt2.(3)
Mivel a Coriolis-féle gyorsulás g-hez képest kicsi, a sebesség első közelítésben függőlegesen lefelé irányul: r˙gt. A vízszintes mozgásra ezért a következő egyenletet kapjuk:
r¨v2tg×ω,rv(0)=0,r˙v(0)=0.(4)
Az Egyenlítőn g és ω merőlegesek, és a Coriolis-erő, FC=2tmgω, keleti irányban téríti el az eső testet. (4)-ből rv=t3gω/3, és t=2h/g miatt
Δ=23ω2h3g=23ΔN,(5)
ami a Newton-féle eredménynek, (1)-nek, csak kétharmada1!
 
Hol a hiba?
 

Az eltérés onnan ered, hogy Newton okoskodása hiányos, mert figyelmen kívül hagyja, hogy a keleti irányú mozgás során a Föld vonzásának iránya is változik, hiszen az minden pillanatban a Föld középpontja felé mutat. Azt hihetnők, ez az effektus olyan kicsi, hogy elhanyagolható. De a Newton-féle effektus is kicsi, és, mint alább megmutatjuk, a tömegvonzás irányának változásából adódó hatás Newtonéval összemérhető! Álló koordináta-rendszerből nézve, leejtés után az ,,alma'' t idő alatt Δα=ωt szöggel mozdul el (2. ábra). A nehézségi erőnek ezért F=-mgsinΔα-mgΔα=-mgωt vízszintes, nyugat felé mutató komponense (is) van2, így a vízszintes mozgás egyenlete:
x¨=-gωt,x(0)=0,x˙(0)=ω(R+h).
Kétszer integrálva t szerint és a kezdeti feltételeket figyelembe véve:
x(t)=-gωt3/6+ω(R+h)t.
De eközben a ,,fa'' lába is elfordult, mégpedig ωRt-vel. Az elmozdulás tehát:
Δ=ωht-ωgt36.
Itt az első tag a Newton-féle, a második a vonzóerő irányváltozásából jövő korrekció. Ide az esés
t=2hg
idejét beírva, azt kapjuk, hogy a korrekciós tag a Newton-félének egyharmada, s abból levonódik; végül tehát újra az (5) eredményt kapjuk.
 
 

2. ábra
 

A kezdeti feltételeket megfelelően módosítva Flamsteed korábban idézett állítása is könnyen igazolható [3].
 
Hooke kísérlete
 

A december 18-i ülésen Hooke beszámolt arról, hogy a kísérletet elvégezte: egy templomban ‐ miután az ablakokat és ajtókat gondosan lezárta, hogy a huzat hatását kiküszöbölje ‐ kb. 9 méter magasról ejtett súlyos tárgyakat egy ,,puha pipa-agyaggal'' telt ládába, melybe hálószerű rovátkákat vésett. A kísérletet háromszor(!) végezte el, és ‐ elmondása szerint ‐ úgy találta, hogy a tárgyak valóban kelet felé esnek. Állítása azonban nem hihető: az általa leírt kísérleti körülmények esetén az eltérés kb. 0,3 mm, ami messze a mérés pontossága alatt van. A Föld forgását mindenki számára meggyőző módon csak Foucault igazolta 1851-ben, a párizsi Pantheonban végzett híres inga-kísérletével.
 
Hivatkozások
 

[1] Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete, 3. kiadás, Gondolat (Budapest, 1986).
[2] V. I. Arnold: Huygens & Barrow, Newton & Hooke, Birkhäuser (1990).
[3] L. D. Landau, E. M. Lifsic: Elméleti fizika I. Mechanika, 39. fejezet.
[4] Budó Ágoston: Mechanika, Tankönyvkiadó (Budapest, 1965).

1α szélességi fokon az eredmény cosα-val szorzódik.

2Valójában a ,,fa'' nem egyenes, hanem körpálya mentén mozog. De a Föld középpontjától R távolságban, a 2. ábra szerint az érintő irányú vízszintes és a körpálya távolsága:

ΔH=RcosΔα-RR2(Δα)2,
ami másodrendben kicsi, s így az általunk vizsgált elsőrendű változáshoz képes elhanyagolható. Hasonlóan, a vonzóerő függőleges komponensében a korrekció újra másodrendű:
mgcosΔαmg(1-12(Δα)2)mg.