A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. Ismert adatok: A fazék alapterülete kezdetben: ; a víz térfogata kezdetben: ; a víz sűrűsége (kezdetben): ; a kezdeti hőmérséklet: ; a végső hőmérséklet: (tehát a hőmérséklet megváltozása: ); a víz (átlagos) hőtágulási együtthatója: ; az acél (térfogati) hőtágulási együtthatója: ; a lineáris hőtágulás együtthatója , a keresztmetszet (terület) relatív tágulásának együtthatója pedig . Kezdetben a nyomás az edény alján: A melegítés során a víz tömege nem változik meg, a súlya tehát marad, az edény keresztmetszete viszont megnő, nagyságú lesz. Ezek szerint a hidrosztatikai nyomás a melegítés után | | az eredeti értéknél 1 Pa-lal kevesebb lesz. Kezdetben a víz magassága Az edény megváltozott keresztmetszete: a víz megváltozott térfogata pedig lesz. Ezek szerint a felmelegített víz magassága a felmelegített fazékban | | az eredeti értéknél kb. 1,1 mm-rel magasabb lesz.
Gábriel Tamás (Budapesti Fazekas M. Gyak. Ált. Isk. és Gimn., 9. évf.) |