Feladat: B.5105 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Argay Zsolt ,  Kerekes Boldizsár 
Füzet: 2020/szeptember, 351 - 352. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Irányított gráfok, Matematika
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2020/május: B.5105

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Ha n2, akkor nyilván k=1, hiszen a gráfban nem lehet irányított kör.
Tegyük fel ezután, hogy n3. Ekkor k2, mivel például egy irányított n hosszú kör megfelelő színezéséhez legalább két szín szükséges. Megmutatjuk, hogy k=2 szín már mindig elegendő. Számozzuk meg a gráf csúcsait az 1,2,...,n számokkal, és egy i csúcsból egy j csúcsba mutató irányított él legyen piros, ha i<j, és legyen kék, ha i>j. Ekkor, ha az i1,i2,...,it csúcsok ebben a sorrendben egy egyszínű irányított kör csúcsai lennének, akkor vagy i1<i2<...<it<i1-nek, vagy i1>i2>...>it>i1-nek kellene teljesülnie, azonban világos, hogy ezek egyike sem állhat fenn. Ezzel mutattunk olyan színezést 2 színnel, ami megfelelő.
Tehát n=1,2 esetén k=1, n3 esetén pedig k=2.
 
 
II. megoldás. Az n szerinti indukcióval igazoljuk, hogy n3 esetén k=2. A kezdeti feltételek nyilvánvalóan teljesülnek. Tegyük fel, hogy az állítás minden n csúcsú gráfra igaz, és tekintsünk egy n+1 csúcsú gráfot. Válasszuk ki ennek egyik, P csúcsát. A P csúcsot és a vele szomszédos éleket elhagyva, a kapott n csúcsú gráf az indukciós feltevés szerint megfelelően kiszínezhető két színnel. A P-vel szomszédos élek közül pedig a P-be menőket színezzük pirosra, a P-ből indulókat pedig kékre. Így az egész gráf színezése megfelelő: ha egy irányított kör nem megy át P-n, akkor az indukciós feltevés szerint nem lehet egyszínű. Ha pedig átmegy P-n, akkor tartalmaz egy P-be menő és egy P-ből induló élt is, és ezek különböző színűek.
 
 Argay Zsolt (Budapesti Fazekas M. Gyak. Ált. Isk. és Gimn., 11. évf.)
 
 
III. megoldás. Egy szín biztosan nem lesz elég, hiszen lehet a gráfban irányított kör. Megmutatjuk, hogy egyébként pedig két szín elég lesz. Kezdjük el az egyik színnel (piros) beszínezni az éleket, és legyen a színezésünk olyan értelemben maximális, hogy jelenleg még nincs piros irányított kör, de ha bármelyik további élt színeznénk pirosra, akkor már lenne. Színezzük ezért a többi élt kékre. Megmutatjuk, hogy ekkor nincs kék irányított kör. Tegyük fel indirekt, hogy van kék irányított kör: B1,B2,...,Bt,B1. A BiBi+1 él nem lévén piros, a Bi+1-et Bi -vel irányított piros út köti össze (minden i=1,...,t-re). Legyen ez az út: Bi+1A1iA2i...AkiiBi. Tekintsük a következő piros irányított utakat:
(B1A1tA2t...AkttBt),(BtA1t-1A2t-1...Akt-1t-1Bt-1),...,(B2A11A21...Ak11B1).
Ezeket összefűzve egy piros irányított kört kapunk a Bv csúcsokon keresztül. Elképzelhető, hogy az összefűzött utaknak volt közös csúcsa vagy éle, de ez csak annyit jelent, hogy több piros irányított kört is kaptunk. Ez azonban ellentmond a piros szín használatával kapcsolatban megfogalmazott feltételünknek, azaz ellentmondásra jutottunk, tehát bizonyításunk teljes.
 
 Kerekes Boldizsár (Budapesti Fazekas M. Gyak. Ált. Isk. és Gimn., 9. évf.)