Feladat: 2019. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Matolcsi Dávid ,  Pach Péter Pál 
Füzet: 2020/február, 70 - 71. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd), Valós számok és tulajdonságaik, Halmazelmélet
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2020/február: 2019. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Megmutatjuk, hogy a kérdéses következtetés nem igaz. Rekurzívan felépítjük A-t, H-t, és az EE' eltoláshalmazokat (mind R nemüres részhalmazai), úgy, hogy
H=eE(A+e)=e'E'(A+e'),
és mind az A+e={a+e:aA} (eE) eltoltak, mind az A+e'={a+e':aA} (e'E') eltoltak páronként diszjunktak.
Legyen először A1={0}, E1={0}, E'1={1}, és H1=(A1+E1)(A1+E'1)={0,1}. Innen rekurzívan haladunk tovább. Tegyük fel, hogy már megkonstruáltuk a véges An, En, E'n halmazokat úgy, hogy EnE'n=, An+En és An+E'n minden általuk lefedett elemet egyszer fednek (vagyis az A+e (eEn) halmazok páronként diszjunktak, és az A+e' (e'En') halmazok is páronként diszjunktak). Legyen ekkor Hn=(An+En)(An+E'n). Most egymás után minden egyes hHn elemre a következőt tesszük: ha h eddig nem volt benne An+En-ben, akkor beteszünk An-be egy a, En-be egy e elemet, hogy azok összege éppen h legyen, és a korábbi tulajdonságok ne romoljanak el, azaz a ne legyen a1+e1-e2 alakú (ahol ezek korábbi elemek: a1An, e1,e2En), és e se legyen e1+a1-a2 alakú (ahol e1En, a1,a2An), sőt, az új e ne legyen E'n-ben sem. Mindegyik feltétel véges sok elem letiltását jelenti. Ugyanígy járunk el An+E'n esetében is. Így kapjuk az An+1,En+1,E'n+1 halmazokat, nyilván HnAn+1+En+1, HnAn+1+E'n+1.
Világos, hogy A=n=1An, E=n=1En, E'=n=1E'n, H=n=1Hn megfelelnek, amennyiben a korlátosság is teljesül. Azonban a korlátosságot is könnyen betarthatjuk, ha minden új elemet a (-2,2) intervallumból választunk a következőképpen: egy tipikus lépésben egy adott Hnh(-2,2)+(-2,2)=(-4,4) elemet akarunk felírni a+e alakban, ahol aAn+1, és eEn+1 (vagy En+1'). Világos, hogy mivel csak véges sok letiltott elem van, léteznek ennek megfelelő a,e(-2,2) számok.
 

 
II. megoldás (Matolcsi Dávid dolgozata alapján). Legyen H(-2,2) nyílt intervallumba eső, 3-hatvány nevezőjű racionális számok halmaza. Legyen A(-1,1)±(1-3-r) alakú számok halmaza, ahol r nemnegatív egész. Be fogjuk látni, hogy H többféleképpen is felbontható A-nak páronként diszjunkt eltoltjaira.
Legyen E[-1,1] zárt intervallumba eső, 3-hatvány nevezőjű racionális számok halmaza. Ekkor A+E={a+e:aA, eE}H (itt valójában egyenlőség áll). Mivel A és A+2/3 is tartalmazza a 2/3 számot, ezért A-nak ez a két eltoltja nem diszjunkt. Elég belátni, hogy mindkettő kiegészíthető H felbontásává A-nak páronként diszjunkt eltoltjaira. Mivel H megszámlálható, elég belátni, hogy ha valamely e1,...,enE számokkal képzett A+ei eltoltak nem tartalmazzák a hH számot, akkor van olyan eE szám, hogy az A+e eltolt tartalmazza a h számot és diszjunkt A+e1,...,A+en mindegyikétől.
Válasszuk az r2 egész számot olyan nagynak, hogy 3r-2(h-ei) egész legyen minden i=1,...,n esetén, továbbá 3-r2-|h| álljon. Ekkor |h|-(1-3-r)1, tehát tudunk olyan előjelet választani, hogy az a=±(1-3-r) és e=h-a választással |e|1, azaz eE legyen. Ekkor h=a+eA+e.
Már csak azt kell belátnunk, hogy b,cA és 1in esetén b+ec+ei, azaz b+h-ac+ei, vagyis a-b+ch-ei. Mivel hA+ei, ezért h-eiA, tehát a=b vagy a=-c esetén készen vagyunk, hiszen ekkor a-b+cA. (Utóbbi esetben használjuk, hogy az A halmaz a 0-ra szimmetrikus.) Egyéb esetben belátjuk, hogy 3r-2(a-b+c) nem egész, amiből a kívánt nem-egyenlőség azonnal következik.
Legyen b=±(1-3-s) és c=±(1-3-t), ekkor 3r(a-b+c)=±(3r-1)(3r-3r-s)±(3r-3r-t), ahol 3r egy 9-cel osztható egész, 1±3r-s3r-t pedig nem, mert max(s,t)>r esetén ez vagy 1, vagy nem egész, max(s,t)r esetén pedig vagy 3, vagy nem osztható 3-mal. Így tehát 3r(a-b+c) nem lehet 9-cel osztható egész.