Feladat: B.4989 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Baski Bence ,  Bursics András ,  Dobák Dániel ,  Füredi Erik Benjámin ,  Geretovszky Anna ,  Győrffy Johanna ,  Györffi Ádám György ,  Hegedűs Dániel ,  Kirschner Bernadett ,  Nagy Nándor ,  Rares Polenciuc ,  Soós Máté ,  Szabó Dávid ,  Szabó Kornél ,  Terjék András ,  Török Mátyás ,  Velich Nóra ,  Weisz Máté ,  Zsigri Bálint 
Füzet: 2019/szeptember, 348 - 350. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Síkgeometriai bizonyítások, Háromszögek geometriája, Súlypont
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2018/november: B.4989

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tükrözzük az A csúcsot a D pontra, a tükörképet jelölje A'. Mivel AA' és BCD pontban felezik egymást, ezért ABA'C paralelogramma.

A paralelogramma-tételt felírva kapjuk, hogy

AA'2+BC2=AB2+BA'2+A'C2+CA'2.
A háromszög oldalait és súlyvonalait a szokásos módon jelölve és kihasználva, hogy AB=CA' és BA'=AC kapjuk, hogy
(2sa)2+a2=c2+b2+c2+b2,4sa2=2b2+2c2-a2,sa=2b2+2c2-a22.



 
 

Hasonló a képlet sb-re és sc-re. A képletekből látható, hogy ha egy oldal legalább akkora, mint egy másik, akkor a hozzá tartozó súlyvonal legfeljebb akkora, mint a másikhoz tartozó. Az is következik, hogy ha az a-hoz és b-hez tartozó súlyvonal hossza egyenlő, akkor a=b, hiszen felírva a képletet a két súlyvonalra, és egyenlővé téve őket, majd négyzetre emelve és rendezve azt kapjuk, hogy a2=b2.
Legyen az a-hoz tartozó súlyvonal hossza 3x, a b-hez tartozó 3y, a c-hez tartozó pedig 3z. A súlypont harmadolja a súlyvonal háromszögbe eső szakaszát, tehát az egyes háromszögek kerületeit fel tudjuk írni ezeknek a szakaszoknak a segítségével.
A szimmetria miatt feltehetjük, hogy a-nál nincs hosszabb oldal. Ezután két esetet különböztetünk meg: bc és bc.
Kezdjük az első esettel. Ekkor tehát abc. Ennek alapján xyz. Tudjuk, hogy az AFS és CES háromszögek kerülete egyenlő. Az AFS háromszög kerülete c2+z+2x, a CES háromszögé pedig b2+y+2z. Tudjuk továbbá, hogy
c2b2,zz,xy,xz.
Ezt a négy egyenlőtlenséget összeadva azt kapjuk, hogy AFS kerülete legfeljebb akkora, mint CES kerülete. Viszont a feladat szövege szerint ezek egyenlőek, ami pedig csak akkor lehet, ha minden egyenlőtlenségben az egyenlőség esete teljesül. Tehát c2=b2, vagyis c=b; és x=y, vagyis a második bekezdés értelmében ekkor a=b. Tehát a=b=c, a háromszög szabályos.
A másik eset nagyon hasonló. Ekkor acb, emiatt xzy. Ebben az esetben a feladat szövege alapján az AFS háromszög kerülete (c2+2x+z) megegyezik a BDS háromszög kerületével (a2+x+2y). Felírva, majd összeadva az
a2c2,xx,yx,yz
egyenlőtlenségeket, azt kapjuk, hogy BDS kerülete legalább akkora, mint AFS kerülete, és egyenlőség csak akkor lehet, ha minden egyenlőtlenségnél az egyenlőség esete áll fenn. Ekkor pedig a=c; és y=z, amiből következik, hogy b=c. Tehát a=b=c, vagyis a háromszög szabályos.
Mindkét esetben azt kaptuk, hogy ha a feltétel igaz, akkor a háromszög biztosan szabályos.
 

Dobák Dániel (Budapesti Fazekas M. Gyak. Ált. Isk. és Gimn. , 12. évf.)