Feladat: B.4921 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Beke Csongor ,  Szabó Blanka 
Füzet: 2018/szeptember, 347 - 348. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Oszthatóság, Skatulyaelv, Teljes indukció módszere
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2018/január: B.4921

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Azt fogjuk bizonyítani, hogy ha k természetes szám és n pozitív egész szám, akkor igaz az állítás.
Alkalmazzunk k-ra vonatkozó teljes indukciót. Tegyük fel, hogy minden természetes számra igaz az állítás k-ig, be kell látnunk, hogy k+1-re is igaz.
Ha a számok a1,a2,a3,...,an+k+1, akkor az indukciós feltevés alapján az a1,a2,a3,...,an+k számok közül kiválasztható xk+1 darab, amelyeknek az összege osztható n-nel. Ha xk+2, akkor az állítás igaz, ugyanezt a legalább (k+1)+1 darab számot ki tudjuk választani az a1,a2,a3,...,an+k+1 számok közül is. Ha x=k+1, akkor vegyük ki a számhalmazból ezt a k+1 darab számot, az így megmaradó b1,b2,...,bn számok közül, az indukciós feltevés miatt, szintén ki lehet választani legalább 0+1=1 számot, úgy hogy az összegük n-nel osztható. Ezt a néhány számot és az előbb kivett k+1 számot összeadva szintén n-nel osztható lesz az összeg, ezért kiválasztható legalább k+2 darab szám.
A befejezéshez már csak azt kell igazolnunk, hogy k=0-ra is igaz az állítás, azaz n darab szám közül kiválasztható legalább 1 darab úgy, hogy az összegük osztható n-nel.
Ha a számok között van olyan, amelyik osztható n-nel, akkor vegyük ezt a számot.
Ha nincs közöttük n-nel osztható, akkor a számokat a1,a2,...,an-nel jelölve tekintsük az alábbi összegek n-es maradékait:
S1=a1,S2=a1+a2,S3=a1+a2+a3,Sn=a1+a2+...+an.
Mivel mindegyik egész szám, és n-nel osztva az egész számok n-féle maradékot adhatnak, a skatulya elv miatt vagy van közöttük 0 maradékot adó, vagy van legalább két azonos maradékot adó összeg. Ha előfordul a 0 maradék, akkor találtunk néhány számot, amelyeknek az összege osztható n-nel. Ha pedig van legalább két azonos maradékú összeg, Si és Sj (i>j), akkor Si-Sj=aj+1+aj+2+...+ai osztható n-nel, ezért szintén találtunk közöttük olyan számokat, amelyeknek az összege osztható n-nel.
 
 Beke Csongor (Budapest, Békásmegyeri Veres Péter Gimn., 10. évf.)
 dolgozata alapján
 
 
II. megoldás. Felhasználjuk azt az ismert, és az előző megoldásban is bizonyított tényt, hogy n egész szám közül mindig kiválasztható néhány úgy, hogy az összegük osztható n-nel.
Ennek ismeretében eljárást adunk a megfelelő legalább (k+1) darab egész szám megtalálására.
Válasszunk ki az n+k darab egész közül n számot. Ebből az n darab egész számból azt a néhányat, amelynek összege osztható n-nel, félretesszük. Ezután a megmaradó számok közül ismét kiválasztunk n darabot. Ezek közül is félretesszük azokat, amelyek összege osztható n-nel. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg csak lehetséges, vagyis amint az eljárás véget ér, legfeljebb n-1 számot nem raktunk félre. A félretett számok száma tehát legalább (k+1) és olyan csoportokban tettük félre, hogy mindegyik csoport összege osztható n-nel, tehát az összesnek az összege is az n többszöröse. Ezzel az állítást igazoltuk.
 
 Szabó Blanka (Debreceni Fazekas Mihály Gimn., 11. évf.)
 dolgozata alapján