Feladat: B.4888 Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dobák Dániel 
Füzet: 2018/január, 25 - 26. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Kombinatorikus geometria, Háromszögek geometriája, Konstruktív megoldási módszer
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2017/szeptember: B.4888

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Pontosan 2k-5 szeletre lehet felosztani. Bizonyítsunk teljes indukcióval. Kiindulásnak vehetjük a k=3 esetet, ekkor magától értetődő, hogy pontosan egy szeletre lehet osztani a tortát. A k=4 esetben is azonnal látható, hogy 3 szeletre lehet felosztani.
Tegyük fel, hogy beláttuk, hogy k-ig minden évben pontosan 2k-5 szeletre lehet felosztani tortát. Igazoljuk, hogy ekkor a (k+1). születésnapon pontosan 2(k+1)-5 szeletre osztható a torta.
Vegyünk egy tetszőleges k+1 gyertyás háromszög alakú tortát. Tekintsük ennek egy tetszőleges helyes szeletelését, majd válasszuk ki bármelyik belső gyertyát (vagyis bármelyiket, ami nem a torta csúcsában van). Legyen az ebből kiinduló háromszög-oldalak száma (vagyis a vágások száma) n. Az n legalább 3, hiszen semelyik három gyertya sincs egy egyenesen és fel van darabolva háromszögekre a torta lapja. Vagyis van pontosan egy darab n-szög, amelyet a szeletelés határoz meg és csak a kiválasztott gyertyát tartalmazza. A kiválasztott gyertyából kiinduló vágások végén lévő gyertyák közül a szomszédosak össze vannak kötve egymással, különben vagy nem lenne háromszögekre szeletelve a torta, vagy lenne egy vágás, ami a kiválasztott gyertyából indul és kihagytuk.
A szomszédos n darab gyertya egy n-szöget határoz meg, amelynek belsejében csak a kiválasztott gyertya van. Ez a gyertya minden csúccsal össze van kötve, így az n-szög n darab háromszögre van felosztva. Most távolítsuk el a kiválasztott gyertyát. Ekkor egy k gyertyás torta marad, amiről az indukciós feltevés alapján tudjuk, hogy pontosan 2k-5 szeletre lehet felbontani. Az n-szögön kívüli szeletelésen ne változtassunk. Az n-szögben válasszuk ki az egyik csúcsot, majd kössük össze a többi vele nem szomszédos csúccsal. Így n-2 háromszögre bontottuk fel. Ettől különböző számú háromszögre nem is lehet az n-szöget bontani, hiszen minden ilyen felbontásában mindegyik háromszög valamennyi szöge része az n-szög valamelyik szögének, így a t darab háromszög 180 fokos szögösszegének 180t fokos összege az n-szög belső szögeinek 180(n-2) fokos összegét adja, amiből t=n-2 egyértelműen meghatározott.
Tehát, amikor k+1 gyertya volt, akkor 2-vel több szeletre lehetett bontani a tortát, összesen 2k-5+2=2(k+1)-5 szeletre.
Ezzel bizonyítottuk, hogy Sebestyén a k-adik születésnapján csak 2k-5 szeletre oszthatja a tortát.

 
 Dobák Dániel (Budapesti Fazekas M. Gyak. Ált. Isk. és Gimn., 11. évf.)
 dolgozata alapján