Feladat: 2017. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 23. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Williams Kada 
Füzet: 2017/november, 452 - 453. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia, Ponthalmazok, Egész együtthatós polinomok
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2017/szeptember: 2017. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 23. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Williams Kada megoldása. Szeretnénk tehát egy olyan egész együtthatós nemkonstans homogén f(x,y) polinomot találni, amire f(x,y)=1, ha (x,y)S. (Homogénnek nevezünk egy többváltozós polinomot, ha benne minden tag fokszáma egyenlő.)
Az f(x,y) polinom létezését |S| szerinti indukcióval igazoljuk. Ehhez felhasználjuk az ún. Bézout-lemmát, ami szerint bármely x és y egész számok legnagyobb közös osztója előállítható ax+by alakban, ahol a,bZ. Az |S|=1 esetből indulunk ki: ha S={(x,y)}, akkor a Bézout-lemma szerint alkalmas a,bZ-re f(x,y)=ax+by megfelel.
Tegyük fel ezután, hogy az S={(a1,b1),...,(am,bm)} halmaz minden pontján g(x,y)=1, és szeretnénk az (am+1,bm+1) elemet hozzácsatolni. A Bézout-lemma szerint Aam+1+Bbm+1=1 alkalmas A,BZ-re. Mivel a
h(x,y)=i=1m(aiy-bix)
polinom értéke minden S-beli pontban 0, azért C,KZ-re az
f(x,y)=g(x,y)K-C(Ax+By)Kdegg-mh(x,y)
homogén polinom értéke minden S-beli pontban 1 (feltesszük, hogy Km), míg
f(am+1,bm+1)=g(am+1,bm+1)K-Ch(am+1,bm+1)=:M.

Azt állítjuk, hogy g(am+1,bm+1) és M=h(am+1,bm+1) egymáshoz relatív prím. Valóban, ha lenne közös p prímosztójuk, akkor pm miatt p osztója lenne az M valamelyik aibm+1-biam+1 tényezőjének (1im). Vegyük észre, hogy ekkor a homogenitás miatt
bideggg(am+1,bm+1)=g(biam+1,bibm+1)g(aibm+1,bibm+1)==bm+1deggg(ai,bi)=bm+1degg(modp),
s így pg(am+1,bm+1)-ből pbm+1 következik. Hasonlóan kapjuk, hogy pam+1. Ez viszont ellentmond annak, hogy am+1 és bm+1 relatív prím.
Ha M0, akkor a relatív prímség miatt g(am+1,bm+1)φ(|M|)1(modM) az Euler‐Fermat-tétel szerint, így pl. K=mφ(|M|) választással alkalmas CZ-re f(am+1,bm+1)=1 biztosítható. Ha pedig M=0, akkor a 0-hoz való relatív prímség miatt g(am+1,bm+1)=±1, s így K=2 és C=0 megfelel.
Tehát minden esetben biztosítottuk, hogy f(am+1,bm+1)=1 is teljesüljön. Tehát az indukciós lépést befejeztük, az indukció teljes.
 
Megjegyzés. A feladat általánosítása volt a 2017. szeptemberi számban megjelent A. 703. feladat. Egy további megoldási módszer olvasható a címen.