Feladat: B.4791 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Andó Angelika ,  Cseh Kristóf ,  Csorba Benjámin ,  Fuisz Gábor ,  Horváth András János ,  Kocsis Júlia ,  Kondákor Márk ,  Nagy Dávid Paszkál ,  Polgár Márton ,  Szabó Dávid ,  Vágó Ákos ,  Váli Benedek 
Füzet: 2017/szeptember, 339 - 343. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Feladat, Magasságvonal, Húrnégyszögek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2016/április: B.4791

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Először tisztázzunk elfajuló, illetve lehetetlen eseteket. A D vagy E pontok akkor eshetnek egybe valamelyik csúccsal, ha a háromszög derékszögű. Ha a derékszög B-nél van, akkor DEB, nem jöhetett létre a DE-egyenes. Ha A-nál vagy C-nél van (mivel a két eset lényegében ugyanaz, elég pl. csak az A csúcsra vizsgálni), akkor AEM, így PM, vagyis most a PM-egyenes nem jöhetett létre. Ezeken az eseteken kívül M nem eshet egybe se talpponttal, se csúccsal, se P-vel. Lehetséges még, hogy AC||DE, ilyenkor AEDC húrtrapéz, így BAC=BCA miatt ABC egyenlő szárú. Tehát fel kell tenni még, hogy BCAB.
Legyen az AC szakasz felezőpontja G. Bizonyítandó, hogy BGPM. Mivel CDA=CEA=90, azért D és E az AC szakasz Thálesz-körére illeszkedik. Ezt a kört jelölje k.
Másrészt MDB=BEM=90, ezért D és EBM szakasz Thálesz-körére is illeszkedik. Legyen ez a kör , a középpontja pedig BM felezőpontja, H.
Most azt bizonyítjuk, hogy a GD szakasz (és hasonló módon a GE szakasz) az  körhöz húzott érintőszakasz. G, D és H az ABC háromszög Feuerbach-körére1 illeszkednek (melyet az 1. ábrán f-fel jelölünk), a körülírt kör K középpontját viszonyítási pontnak választva pedig
G+H2=A+C2+(A+B+C)+B22==A+B+C2,
ami a Feuerbach-kör középpontjának helyvektora (felhasználtuk a
KM=KA+KB+KC
összefüggést is). Így GH átmérő, a Thálesz-tétel miatt GDH=90, GD csakugyan érintőszakasz.


 

1. ábra
 

Most invertáljunk k-ra. A GD szakasz a k kör sugara, ezért ‐ a szelőszorzat-tételt is figyelembe véve ‐ -nek a k-ra invertált képe önmaga. Keressük P képét. Az inverzió illeszkedéstartó, így P egyrészt a DE egyenes képére illeszkedik. A D és az E fixpontok, az egyenes pedig nem megy át G-n, így DE képe egy G-n átmenő kör: DEG körülírt köre, ami ismét ABC Feuerbach-köre. Másrészt P illeszkedik AC képére, ami fixegyenes. Így P' az AC oldalegyenes és a Feuerbach-kör metszéspontja. Két ilyen pont van: az egyik G, de az k középpontja, így nem lehet P képe. A másik a B-hez tartozó magasság talppontja, így ez a magasságtalppont lesz P képe. (Megjegyzés: ha a magasságtalppont és G egybeesnek, akkor ABC egyenlő szárú lett volna, amit kizártunk.) Így GPB=90. (Ha D, E és G egy egyenesen lennének, akkor DE is k átmérője lenne, így a Thálesz-tétel szerint ECD=DAE=90 is igaz lenne, vagyis az ABC háromszög AE és CD oldalegyenesei párhuzamosak lennének, ami lehetetlen.)
Most határozzuk meg M'-t is. Ez rajta van az  fixkörön, így GM és második metszéspontja. Mivel az  kör BM Thálesz-köre, így GM'B=MM'B=90 (ha M és M' fordított sorrendben helyezkednek el, akkor is igaz az állítás, mert kiegészítő szögek lesznek). Most már meghatározhatjuk PM képét. G-n nem mehet át, mert akkor az M pont PGAC-n lenne, ami a derékszögű háromszög lehetetlen esetéhez vezet vissza. Így PM képe a G-n, P'-n és M'-n átmenő kör. Mivel GM'B=GP'B=90, azért ez BG Thálesz-köre. Eközben BG egy G-n átmenő egyenes, így képe önmaga. Tehát PM képének centrálisa a BG egyenes, BG képe. Ez kör és egyenes között derékszöget jelent, így mivel az inverzió szögtartó, az eredeti PM egyenes és BG is merőlegesek voltak. Ezt kellett bizonyítani.
 
II. megoldás. Legyenek az A, B illetve C pont koordinátái rendre (0;0), (a;b), (1;0), ahol b0, így állhat majd a számolás során törtek nevezőjében.


 

2. ábra
 

A továbbiakban két főbb dolgot fogunk használni:
‐ Adott (x1;y1) és (x2;y2) pontokon átmenő egyenes egyenlete:
y=y1-y2x1-x2x+(y1-y1-y2x1-x2x1).

‐ Két, a tengelyekkel nem párhuzamos egyenes akkor merőleges egymásra, ha meredekségeik szorzata -1.
Az AB egyenes egyenlete: y=bax.
A BC egyenes egyenlete: y=-b1-ax+b1-a.
A CE egyenes egyenlete: y=-abx+ab (az állandót onnan tudjuk, hogy az egyenes átmegy a C ponton).
Az AD egyenlete: y=1-abx.
Ha a=0 vagy a=1, akkor az ABC háromszög A-ban vagy C-ben derékszögű, D és E egyike az x tengelyen van, egybeesik M-mel és a derékszögű csúccsal, így P is egybeesik M-mel, tehát P és M nem határoz meg egyenest. Ezeket az értékeket tehát kizárhatjuk.
Tudjuk, hogy D rajta van a BC és ma egyeneseken, tehát felírható a következő egyenlet (a D pont első koordinátája a következő egyenletben x):
-b1-ax+b1-a-1-abx=0,x=b2(1-a)2+b2.


(A számlálóban két nem 0 értékű szám négyzetének összege áll, tehát biztosan nem 0.) A D pont második koordinátája:
1-abb2(1-a)2+b2=b(1-a)(1-a)2+b2.

Tudjuk, hogy E rajta van az AB és mc egyeneseken, tehát felírható a következő egyenlet (az E pont első koordinátája a következő egyenletben x):
bax-(-abx+ab)=0,x=a2a2+b2.


Itt b0, ezért a számláló sem 0. Az E pont második koordinátája:
baa2a2+b2=aba2+b2.

A DE egyenes meredeksége:
b(1-a)(1-a)2+b2-aba2+b2b2(1-a)2+b2-a2a2+b2.
A nevezőben a D és az E pont első koordinátájának különbsége áll. Ha ez 0, akkor a két pont egybeesik egymással és a B csúccsal, vagyis az ABC háromszög B-ben derékszögű. Ekkor a feladat nem értelmezhető, így feltesszük, hogy ez nem igaz. A kifejezést egyszerűsítve a következőt kapjuk: (1-2a)b-a2+a+b2. (Lépések: (a2+b2)-tel, illetve ((1-a)2+b2)-tel való bővítés, szorzattá alakítás, b2+a2-1 szorzótényezővel való egyszerűsítés. Ha ez utóbbinak 0 lenne az értéke, akkor a nevező is 0 lenne, viszont nem 0 értékről indultunk, és csak szoroztunk nem 0 értékű kifejezésekkel, tehát nem lehet 0 a nevező. A végeredmény így egy értelmezhető tört.) Mivel 1-2a=0 esetén AB=BC, és ekkor nem jönne létre a P metszéspont, ezért feltehetjük, hogy 1-2a0.
Mivel az egyenes átmegy az E ponton, a képletében szereplő konstans értéke:
aba2+b2-(1-2a)b-a2+a+b2a2a2+b2,
aminek egyszerűbb alakja ab-a2+a+b2. (Lépések: 0(-a2+a+b2)-tel való bővítés, összevonás, szorzattá alakítás, 0(a2+b2)-tel való egyszerűsítés. Így a végeredmény egy értelmezhető tört.)
A DE egyenes egyenlete tehát:
y=(1-2a)b-a2+a+b2x+ab-a2+a+b2.

A P pontról tudjuk, hogy rajta van az AC egyenesen, vagyis második koordinátája 0, és rajta van a DE egyenesen, tehát felírható a következő egyenlet a P pont első koordinátájára: (1-2a)bx+ab-a2+a+b2=0. Ez akkor igaz, ha (1-2a)bx+ab=0, vagyis x=-a1-2a.
Az M pont első koordinátája a, ugyanis a BM egyenes merőleges az x tengelyre. Mivel M rajta van az ma egyenesen, második koordinátája 1-aba=a-a2b.
A PM egyenes meredeksége:
a-a2b-0a--a1-2a=a-a2b2a-2a21-2a=1b21-2a=-1-2a2b.

F koordinátái (0;0,5), ugyanis AC felezőpontja. Tehát a BF egyenes egyenlete: b-0a-0,5=2b2a-1. Mivel -12b2a-1=-1-2a2b, azért BF merőleges PM-re.
 

Megjegyzések. 1. A fő hiba a megoldásokban a diszkusszió hiánya volt. Ez a koordinátageometriai megoldásokban nem csupán geometriai, de algebrai hiányt is jelent, jellemzően 0-val való osztást.
2. Többen a számos fellépő húrnégyszöget használták ki, támaszkodva a kerületi szögek tételére, illetve bizonyos esetekben a hatványvonal tulajdonságaira; mivel sok kört lehetett észrevenni, több különböző úton is el lehetett jutni a megoldáshoz. Egy ilyen megoldás olvasható honlapunkon:
https://www.komal.hu/verseny/feladat.cgi?a=feladat&f=B4791&l=hu.

1https://hu.wikipedia.org/wiki/Feuerbach-kör.