Feladat: 2013. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Fleiner Tamás 
Füzet: 2014/február, 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Matematika, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd), Számhalmazok, Gráfelmélet
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2014/február: 2013. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Megmutatjuk, hogy a válasz igenlő. Legyen lji=lij minden 1i<jn párra.
Határozzuk meg egyenként a továbbiakban potenciálnak nevezett a1,a2,...,an mennyiségeket (nem feltétlenül ebben a sorrendben) a következő szabály szerint. Minden lépésben válasszunk egy olyan i indexet, amelyre az ai potenciált korábban még nem határoztuk meg, és amelyre azon lki értékek s összege, amelyekre ak-t már korábban meghatároztuk, a lehető legkisebb. Az így megválasztott i indexre legyen az ai potenciál ez a minimális s összeg.
Tegyük fel, hogy az ai potenciált az aj potenciál előtt határoztuk meg, továbbá, hogy K az ai előtt, M pedig az ai után, de aj előtt meghatározott at potenciálokhoz tartozó t indexek halmaza. Az eljárásból következtében ekkor
aj=kKlkj+lij+mMlmjkKlki+lij+mMlmj==ai+lij+mMlmjai+lij,
tehát |ai-aj|lij valóban teljesül minden ij párra.
Az indoklás befejezéséhez pedig mindössze annyit kell megfigyelnünk, hogy
S:=a1+a2+...+an
éppen az lij (1i<jn) értékek összege, hiszen minden egyes lij pontosan egyszer szerepel S-ben, mégpedig az ai-t és aj-t definiáló összegek közül abban, amelyik a később meghatározott potenciálhoz tartozik.  
 
Megjegyzés. A feladat és a megoldása is sokkal világosabb, ha átfogalmazzuk gráfokra. Ilyen szóhasználattal élve azt kell igazolnunk, hogy bárhogyan is rendelünk egy n pontú teljes gráf éleihez nemnegatív élhosszakat, a gráfnak létezik egy aciklikus (azaz irányított kört nem tartalmazó) irányítása, és az n csúcs mindegyikéhez hozzárendelhető egy-egy nemnegatív potenciál úgy, hogy a csúcsok potenciálösszege ne haladja meg az élek összhosszát, továbbá bármely uv irányított él esetén az u és v csúcsok potenciálkülönbsége legalább az uv él hossza legyen.
A megoldás kulcsa, hogy a potenciálok megválasztásának sorrendje az lij élhosszakhoz tartozó úgynevezett minvissza sorrend. Ez úgy kapható, hogy tetszőleges csúcsból kiindulva, ha már kiválasztottuk a sorrend első néhány elemét, akkor a soron következő csúcs az lesz, amelynek össztávolsága az eddig választott csúcsoktól minimális. Ha ezek után a gráf minden élét a minvissza sorrendben korábban felbukkanó csúcsból a sorrendben később szereplő csúcsba irányítjuk, akkor a potenciálokat természetes módon definiálva éppen a kérdéses ai számokat kapjuk meg.
Érdekes, hogy míg a hasonló módon definiált maxvissza sorrendet sokat vizsgálták (a segítségével például hatékony algoritmus adható arra, hogy egy összefüggő gráfban megtaláljuk a lehető legkevesebb élt, amelyek elhagyásától a gráf már nem marad összefüggő), addig a minvissza sorrendnek a bizottság tudomása szerint nem ismert hasonló alkalmazása.