Feladat: B.4846 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Imolay András ,  Kerekes Anna ,  Zsigri Bálint 
Füzet: 2017/május, 280 - 282. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Síkgeometriai bizonyítások, Indirekt bizonyítási mód, Ponthalmazok
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2017/január: B.4846

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megjegyzés. A feladat szövegéből sajnálatosan kimaradt, hogy síkban vagy térben értendő, a beküldők nagyjából fele-fele arányban választották az egyik, illetve másik lehetőséget. Szerkesztőségi döntés alapján mindkét értelmezést teljes értékűnek fogadtuk el, mivel a térbeli esetet nem ítéljük lényegesen nehezebbnek a síkbelinél. Tekintsünk ugyanis egy S síkot, amely az adott öt darab S1+,...,S5+ félsík egyikére sem merőleges. Vetítsük le a félsíkokat merőlegesen az S síkra. Az S sík választása miatt a vetületek is félsíkok, jelölje őket rendre S^1+,...,S^5+. Ha valamely négy vetület metszete, mondjuk S^1+...S^4+ korlátos, akkor őseik metszete, S1+...S4+ is korlátos, ugyanis az S1+...S4+ metszet illeszkedik pl. S1+ síkjára, amely nem merőleges S-re. Így a síkbeli változatból azonnal következik, hogy az állítás térben is igaz. A közölt mintamegoldás a síkbeli esettel foglalkozik.

 
Megoldás. Jelölje a félsíkokat határoló egyeneseket a, b, c, d és e, a megfelelő félsíkokat pedig a+, b+, c+, d+ és e+.
Két félsíkot azonos állásúnak nevezünk, ha metszetük is egy félsík. Ez pontosan akkor történhet meg, ha határoló egyeneseik párhuzamosak, és a metszetük egybeesik valamely félsíkkal, rövidebben: ha az egyik félsík tartalmazza a másikat. Tegyük fel, hogy a félsíkokat meghatározó a, b, c, d és e egyenesek között van három párhuzamos. Az általuk meghatározott félsíkok között a skatulya-elv szerint van kettő azonos állású, ezek közül a bővebbet elhagyva a megmaradó négy metszete megegyezik az eredeti öt metszetével, vagyis korlátos. A továbbiakban feltesszük, hogy a, b, c, d és e közül mindegyik legfeljebb egy másikkal párhuzamos.
Válasszuk úgy a koordinátarendszert, hogy az e egyenes épp az y-tengelyre essen, az e+ félsík pedig az x0 pontokból álljon. Az előbbiek szerint feltehető, hogy az a, b és c egyenesek nem párhuzamosak e-vel. Az a+ félsíkot nevezzük ,,fentinek'', ha pontosan azokból az (x,y) pontokból áll, amelyekre yy0, ahol (x,y0) az a egyenes pontja. Szemléletesen a definíció világos, az a egyenes feletti félsík a+. Hasonlóan beszélhetünk lenti félsíkról, valamint értelemszerűen b+ és c+ félsíkok is fentiek vagy lentiek. (Ha a határoló egyenes párhuzamos az y-tengellyel, a definíció nem értelmes, de ezt az esetet kizártuk.)
Ismét a skatulya-elv szerint a+, b+ és c+ között van kettő, ami egyszerre fenti, vagy lenti. Feltehető tehát, hogy a+ és b+ is fenti. (Ha mindkettő lenti, tükrözzünk az x-tengelyre.) Ha az a és b egyenesek párhuzamosak, akkor a+ és b+ azonos állásúak, közülük a bővebbet elhagyva a megmaradó négy metszete megegyezik az eredeti öt metszetével, vagyis korlátos. Legyen tehát a és b metszéspontja C(cx,cy), az y-tengelyt pedig messék az A(0,ay), illetve B(0,by) pontokban. Szintén az általánosság megszorítása nélkül feltehető, hogy ayby. Ha cx0, akkor a+e+ metszetet tartalmazza b+, ezért b+-t elhagyva az öt félsíkból a metszet nem változik, így korlátos marad. Ha cx>0, akkor e+b+=(e+a+b+)ABC. Ezért
b+c+d+e+=c+d+(e+b+)==c+d+((e+a+b+)ABC)==(a+b+c+d+e+)(c+d+ABC),
ahol az első tag a feltevés szerint korlátos, a második pedig az ABC része, így szintén korlátos. A két korlátos halmaz uniója is korlátos, amivel az állítást beláttuk.

 
 

 
Megjegyzés. A legtöbb megoldó az öt félsík lehetséges metszete szerinti esetvizsgálatot végzett. Tipikus hiba volt, hogy a megoldó nem foglalkozott minden lehetséges esettel (üres halmaz, egyetlen pont, egy szakasz, egy háromszög, egy (konvex) négyszög, egy (konvex) ötszög), illetve az egyes alesetek vizsgálatába is számtalan kisebb-nagyobb hiba csúszott, ezért a sok részpontos megoldás.