Feladat: C.1306 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Babotán Márk ,  Bánóczi Anna ,  Buzás Álmos ,  Csorba Benjámin ,  Erdélyi Janka ,  Fetter László ,  Horváth András János ,  Inges Zénó ,  Kiss Vivien Mercédesz ,  Kocsis Júlia ,  Komoróczy Ádám ,  Kormányos Hanna Rebeka ,  Kovács Iván ,  Kupás Vendel Péter ,  M. Szűcs Péter ,  Mészáros Viktória ,  Ondrik Ákos ,  Osváth Tibor Attila ,  Pukler Márton ,  Souly Alexandra ,  Tar Viktor ,  Tatai Mihály ,  Tolmácsi Ágnes ,  Török Réka 
Füzet: 2017/április, 212 - 213. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): C gyakorlat, Síkgeometriai bizonyítások, Magasságvonal
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2015/szeptember: C.1306

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Legyen a három oldal abc, és jelöljük a hozzájuk tartozó magasságokat a szokásos módon.
Ha a háromszög nem derékszögű, akkor a magasságok és az oldalak által meghatározott derékszögű háromszögekből mb<a és mc<a is következik. Így mc<ac miatt mc<c, és mb<ab miatt mb<b teljesül. Ebben az esetben tehát nem teljesül a feladat feltétele.
Ha a háromszög derékszögű, akkor ab<c, hiszen a derékszög a legnagyobb oldallal szemközti szög. Ekkor mb=a és ma=b miatt mbb és ama. Az mc és az a által meghatározott derékszögű háromszögből c>a>mc. Tehát a feltétel csak akkor tud teljesülni, ha mb=b, amiből a=b következik. Ekkor a két befogóra teljesül, hogy legfeljebb akkorák, mint a hozzájuk tartozó magasság.
Ezzel beláttuk az állítást.
 
II. megoldás. A szokásos jelölésekkel legyen ama és bmb.
Pont és szakasz közötti távolság akkor a legrövidebb, ha a pontból merőlegest bocsájtunk az egyenesre. Vagyis egy háromszögben a szomszédos oldalakhoz tartozó magasság mindig rövidebb vagy egyenlő hosszúságú, mint az adott oldal. Ennek alapján: mba és mab.
A négy egyenlőség alapján felírhatjuk, hogy mbamabmb. Ez pedig akkor és csak akkor teljesül, hogy ha a=b=ma=mb, vagyis a háromszög egyenlő szárú és derékszögű, mivel a magasságvonalak hossza megegyezik az oldalak hosszával, vagyis páronként egy egyenesbe esnek.
 
III. megoldás. A feladat feltétele szerint legyen maa és mbb, továbbá jelölje a háromszög területét T, az a és b oldal által bezárt szöget pedig γ.
Tudjuk, hogy T=ama2=bmb2=absinγ2, amiből a feltételeket felhasználva 2T=amaa2 és 2T=bmbb2 következik.
Mivel 0sinγ1, és (a-b)2=a2+b2-2ab0 miatt a2+b22ab, felírhatjuk a következő egyenlőtlenség-láncolatot:
4Ta2+b22ab2absinγ=4absinγ2=4T.

Látható, hogy ekkor mindenütt egyenlőség teljesül, azaz a=ma, b=mb, a=b és γ=90.
 
Megjegyzés. A sok 4 pontos dolgozat annak köszönhető, hogy nagyon sokan hivatkoztak általános esetben az I. megoldásban is szereplő derékszögű háromszögekre, ám azok nem mindig jönnek létre.