Feladat: B.4794 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Schrettner Jakab 
Füzet: 2016/december, 539. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb poliéderek, Feladat, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Térgeometriai bizonyítások
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2016/április: B.4794

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Jelölje a poliéder lapjainak számát , éleinek számát e és csúcsainak számát c. Ekkor Euler poliéderekre vonatkozó tétele alapján tudjuk, hogy
+c=e+2.
Minden csúcsba legalább 3 él fut, továbbá ha a csúcsok mentén megszámoljuk az éleket, akkor mindegyik élt kétszer számoljuk, vagyis 2e3c. Fejezzük ki a lapok számát az Euler-tételből és használjuk fel az előbbi becslést:
=2+e-c2+e-23e=2+13e.
A poliédernek a feladat szerint legalább 3 ötszöglapja van. Ez legalább 12 élt jelent, mert bármely 2 ötszöglapnak lehet egy közös éle. Innen már adódik, hogy 6. Azt is látjuk, hogy pontosan 6 lapja csak akkor lehet a poliédernek, ha legfeljebb 12 éle van. Egy 6 lapú, legfeljebb 12 élű poliédernek legfeljebb 8 csúcsa van a poliédertétel alapján. A 3 ötszöglapnak ennél több csúcsa van (bármely 2 ötszöglapnak 2 közös csúcsa lehet, tehát legalább 15-32=9 csúcsuk van), vagyis a 6 lappal rendelkező ilyen poliédernek nem lehetne 3 ötszöglapja. A poliédernek tehát legalább 7 lapja van.

 
 

Pontosan 7 lappal konstruálható megfelelő poliéder, például ha egy téglatest egy csúcsát ,,levágjuk'' egy síkkal.
Ennek a testnek három téglalap-, három ötszög- és egy háromszöglapja van.
 

Megjegyzések. 1. A versenyzők többféle konstrukciót adtak a megoldásaikhoz. A fenti mellett jellemző volt a következő is: Egy tetraéder három sarkát ,,vágjuk le'', így 1 hatszög-, 3 ötszög- és 3 háromszöglap keletkezik.
2. A http://www.komal.hu/verseny/feladat.cgi?a=feladat&f=B4794&l=hu linken látható két megoldás ettől különbözik. A feladatok megoldása általában pár nappal a határidő után honlapunkon megtalálható.