Feladat: 2016. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 23. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gáspár Attila 
Füzet: 2016/november, 454 - 455. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia, Ponthalmazok, Indirekt bizonyítási mód
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2016/szeptember: 2016. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 23. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Gáspár Attila megoldása. Rajzoljunk egy olyan nagy kört, ami az összes szakaszt tartalmazza a belsejében. Hosszabbítsuk meg az összes szakaszt úgy, hogy a végpontjaik a körre kerüljenek. Két szakasz legfeljebb egy pontban metszheti egymást, ezért nem jön létre új metszéspont, tehát a hosszabbítás semmit nem befolyásol. Nevezzük a szakaszvégpontokat belépési és kilépési pontoknak attól függően, hogy indul-e belőle béka, vagy nem. Nyilvánvaló, hogy n db belépési és n db kilépési pont van.
Tegyük fel, hogy a körön van két szomszédos belépési pont. Az 1. ábrán látható, a két szakasz metszéspontig tartó részei és a köztük lévő, más pontot nem tartalmazó körív által határolt alakzat legyen X. Látható, hogy mindegyik szakasz (az X-et határoló szakaszokat kivéve) 0 vagy 2 pontban metszi az X határvonalát, mert az X konvex. A körívet egyik sem metszi, ezért mindegyik a két szakaszt fogja metszeni. A két X-et határoló szakaszon így ugyanannyi metszéspont lesz, ez legyen y. Mivel yn-2, ezért y+1 ugrás után a két béka összeütközik. Ez ellentmondás, tehát nem lehet két szomszédos belépési pont. Ha a békák n-1 helyett n-szer ugranak, akkor a kilépési pontokba érkeznek. Ilyenkor nem történhet ütközés, ezért ez nem módosítja a feladatot. Nyilvánvaló, hogy ha a békák nem ütköztek, akkor a kilépési pontokból indulva sem ütköznének, ekkor a lépéssorozat visszafelé játszódna le. Ebből következik, hogy nem lehet két szomszédos kilépési pont. Így a körön lévő pontok felváltva kilépési és belépési pontok.


 

1. ábra
 

a) Válasszunk ki egy végpontot, és legyen belépési pont. A többi végpont felváltva legyen kilépési és belépési pont. Egy tetszőleges szakaszt az összes többi metsz, ezért a két oldalán ugyanannyi végpont van. Összesen 2n végpont van, ezért egy oldalon n-1 db van. Ez páros, ezért a szakasz végpontjai különböző típusúak (2. ábra).


 

2. ábra
 

Tegyük fel, hogy van két béka, ami összeütközik. Legyen a 3. ábrán látható, a két szakasz metszéspontig tartó részei és a két belépési pontot összekötő, a két szakasz kilépési pontját nem tartalmazó körív által határolt alakzat X. Az X konvex, ezért minden szakasz 0 vagy 2 pontban metszi az X határvonalát. A két béka ütközik, ezért a két szakasz határvonalán ugyanannyi metszéspont van. A köríven páratlan számú végpont van, mert két belépési pont között vannak. Így összesen páratlan számú pontban metszik a szakaszok az X határvonalát. Ez ellentmondás, tehát a békák nem ütköznek.


 

3. ábra
 

b) Tegyük fel, hogy lehetséges. Egy szakasz egyik oldalán n-1 végpont van. Ez páratlan, ezért a szakasz két végpontja ugyanolyan típusú. Ez ellentmondás (4. ábra).


 

4. ábra