Feladat: B.4793 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fuisz Gábor 
Füzet: 2016/október, 410 - 411. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Természetes számok, Permutációk
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2016/április: B.4793

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. a) Az ilyen permutációk esetén egy bizonyos számig a sorozat monoton növekvő, utána egy csökkenés, majd ismét monoton növekvő rész következik.
Osszuk két halmazba a számokat, legyenek ezek az x és az y halmazok. Rendezzük x-et és y-t is növekvő sorrendbe, végül írjuk le x, majd y elemeit egymás után.
A számok két halmazba való rendezését (2n)-féleképpen tehetjük meg. Ezek közül azok az elrendezések nem teljesítik a feltételt, melyek végig monoton növekedőek. Ez vagy akkor van így, ha az egyik halmaz üres halmaz, vagy pedig akkor, ha x legnagyobb eleme kisebb, mint y legkisebb eleme, vagyis ahol x minden eleme kisebb y összes eleménél. (A halmazokon belül biztos nem lesz balra mutató reláció, mert azokat rendeztük.) Ekkor x-be 1-től k-ig kerülnek a számok, y-ba pedig (k+1)-től n-ig, ahol k legkisebb értéke 1, legnagyobb értéke pedig n-1. Ez n-1 lehetőséget jelent. (Egyszerűbben is ki lehet számolni, hiszen az 1-től n-ig terjedő számokat sorban egymás után írva, előttük-köztük-mögöttük összesen n+1 hely van, amiből 1-et kell kiválasztani. Ha pl. az előtte levőt választjuk, akkor az x üres halmaz lesz.)
Minden ilyen rendezésnek megfeleltethető egy jó permutáció és viszont.
Tehát 2n-2-(n-1)=2n-n-1 a jó permutációk száma.
b) Ebben az esetben osszuk három halmazba a számokat, x-be, y-ba és z-be, majd a halmazokon belüli rendezés után írjuk le egymás után x, y, végül z elemeit. A három halmazt 3n-féleképpen hozhatjuk létre.
Ebből le kell vonni a rossz elrendezéseket, vagyis azokat, amikor 0 vagy 1 balra mutató reláció van a permutációban. (Ha x, y vagy z üres halmaz, akkor is 0 vagy 1 a balra mutató relációk száma.)
Ez akkor fordulhat elő, ha x-ben minden elem kisebb y minden eleménél, vagy ha y minden eleme kisebb z elemeinél. Mindkét eset tekinthető úgy, mintha a számokat két halmazba rendeznénk, az A=xy és a B=z, illetve az A=x és a B=yz halmazba. Az elemeket az A és a B halmazba 2n-féleképp helyezhetjük el, majd n+1 helyen húzhatjuk meg a ,,belső'' halmazok határát. Tehát 3n-ből le kell vonnunk 2n(n+1)-et. Azonban kétszer vontuk le azokat az eseteket, amikor egyszerre teljesül, hogy x-ben minden elem kisebb y minden eleménél, és y minden eleme kisebb z elemeinél. Vagyis ezeknek számát egyszer hozzá kell adni. Ebben az esetben n+1 helyből kell kettőt kiválasztani, ami (n+12)=(n+1)n2 eset. Így a megoldás:
3n-2n(n+1)+n(n+1)2.

 
Megjegyzések. 1. A feladat kapcsolódik az A. 671. feladathoz.
2. A megoldásban többen hivatkoztak egy tételre, amiből egy sorban kijött a megoldás. Az eddigi Versenykiírás alapján ezt elfogadtuk, azonban a 2016‐2017-es tanévtől ez módosul.