Feladat: 2016. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 12. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Lajkó Kálmán 
Füzet: 2016/október, 388 - 389. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia, Számelrendezések, Oszthatóság
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2016/szeptember: 2016. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 12. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Lajkó Kálmán megoldása. Keressük meg az ilyen n×n-es négyzeteket! Ha egy négyzetre van megfelelő kitöltés, akkor 3n, ez nyilvánvaló.
Azt se nehéz látni, hogy ha van egy n×n-es négyzetre egy kitöltésünk, akkor minden (kn)×(kn)-es négyzetre is, hiszen jó kitöltésű n×n-es négyzetből k2-et egymásra lehet pakolni, ekkor a sorok és oszlopok nyilván eleget tesznek a feltételeknek, és az átlók is, mivel belátható, hogy ha egy átló hossza a kn-es négyzetben hárommal osztható, akkor az átlónak az egyes n-es négyzetekkel vett metszetei is hárommal osztható hosszúságúak.

 
 

Érdemes kis négyzetekre az állítást kipróbálni, az n=9 esetre van kitöltés is, így már lehet tudni, hogy a 9n-es négyzetekre mindig van kitöltés.
Ezután megpróbáljuk belátni, hogy ha n nem osztható kilenccel, de hárommal igen, akkor nem lehet kitölteni a négyzetet.
Ezt indirekten csináljuk, tegyük fel, hogy ki lehet tölteni egy ilyen (n=3k)-s táblázatot, ahol k nem osztható 3-mal.
Erre a csomó betűre vonatkozó hárommal való oszthatóságot össze lehet adogatni, ki lehet vonni egymásból, az eredményre is igaz lesz hogy a betűk egyharmada I, M és O (ez ilyen egyenletrendszeres ötlet). Ezt úgy kell érteni, hogy ha többször van egy mező I betűje az összegben, akkor annyiszor adódik hozzá az I-k számához, vagy a kivonás miatt lehet hogy negatív sokszor szerepel az összegben, és ekkor ez levonódik az I-k számából. Az összegben tehát mezők betűi szerepelnek, egész sokszor, és az I-k, M-ek és O-k száma azonos.

 
 

Vegyük a táblázatunkat, adjuk össze az összes hárommal osztható átlót (vagyis hogy összesen hány I, M, O van bennük összesen), adjuk hozzá a 2.; 5.; 8.; ...; (3l+2)-edik oszlopokat, és ebből vonjuk ki az összes az 1., 3., 4., 6. stb. sorokat, vagyis a nem (3l+2)-edik sorokat. Nézzük meg, hogy ebben hány darab I betű van. Az átlókból van 3;6;...;3k;3k-3;...;3 hosszú, mindkét irányban, ezekben összesen 2(1+2+...k+1+2+...+(k-1))=k(k+1)+(k-1)k=2k2 darab I betű van. Az oszlopokban van kn3=k2, és ebből még le kell vonni a sorokban lévő I-k számát, ami 2kn3=2k2. Ezeket összegezve, az I-k száma: 2k2+k2-2k2=k2, ami hárommal nem osztható.
Viszont ha megnézzük, hogy az egyes mezőket hányszor számoltunk az összegben, akkor azt figyelhetjük meg, hogy a nem 3l+2 alakú sorokban lévő mezők pont kiesnek, és a visszamaradó mezőket mind háromszor számoltuk meg, a két átlóban és az oszlopokban, ezek a (3x+2;3y+2) koordinátájú mezők. Ez azt jelenti, hogy az I-k száma az összegben hárommal osztható kell hogy legyen. Ez ellentmondás.