Feladat: B.4781 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gáspár Attila 
Füzet: 2016/szeptember, 346 - 347. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Logikai feladatok
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2016/március: B.4781

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Definiáljuk az xi,j és yi,j változókat a következőképpen:
xi,j={0,ha  i=0,  vagy  j=0,0,ha  i0,  és  j0,  és az  (i,j)  mezőn fej van,1,ha i0,  és  j0,  és az  (i,j)  mezőn írás van,yi,j={0,ha az  xi,j+xi-1,j+xi,j-1+xi-1,j-1  összeg páros,1,különben.

Ha az (i,j) mezőn lévő érmét egy lépésben kiválasztjuk, akkor az yi,j megváltozik. Ha k<i vagy <j, akkor az yk, változatlan marad. Ha k=i és >j, vagy k>i és =j, akkor a fenti összegben két tag változik, így az yk, változatlan marad. Ha k>i és >j, akkor a fenti összegben mind a négy tag megváltozik, így az yk, változatlan marad. Tehát, ha egy lépésben az (i,j) mezőn lévő érmét átfordítjuk, akkor csak az yi,j változik, a többi nem.
Induljunk ki abból a táblázatból, ahol az (i,j) mezőn pontosan akkor van írás, ha ij1(mod2) (vagyis i és j is páratlan).
 

     1    2    3    4    5    6  ...1    I    F    I    F    I    F  ...2    F    F    F    F    F    F  ...3    I    F    I    F    I    F  ...4    F    F    F    F    F    F  ...5    I    F    I    F    I    F  ...6    F    F    F    F    F    F  ...                        

 

Látható, hogy minden 1i,jn esetén yi,j=1. Ha minden érmén fej van, akkor minden 1i,jn esetén yi,j=0. Így a fenti táblázathoz n2 lépés szükséges, tehát L(n)n2.
Ha van egy tetszőleges táblázat, akkor soronként, pozitív irányban haladva nézzük végig az érméket. Ha valamelyik érmén írás van, akkor fordítsuk meg. Egy lépés során a korábban bejárt érmék nem fordulnak meg, így mindegyiken fej lesz. Ha az összes érmét bejártuk, akkor az összesen fej lesz. Minden érmét legfeljebb egyszer fordítottunk meg, így legfeljebb n2 lépés volt, ezért L(n)n2.
Tehát L(n)=n2.