Feladat: 2010. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Fleiner Tamás 
Füzet: 2011/február, 67 - 69. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd), Permutációk, Logikai feladatok
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2011/február: 2010. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Megmutatjuk, hogy n1 esetén p(n)=(n2). Az alábbi eljárás legfeljebb (n2) próbálkozásból oldja meg a feladatot, azaz p(n)(n2). Legyenek a kulcsok k1,k2,...,kn, és jelölje bi azt a bőröndöt, amit ki nyit. Célunk a bi megtalálása minden i-re. A k1 kulcsot próbáljuk bele az első néhány bőröndbe, amíg ki nem derül, melyik a b1. Ehhez legfeljebb n-1 próbálkozás kell, mert amint már (n-1)-szer sikertelenül próbálkoztunk, azonnal tudjuk, hogy k1 bizonyosan az utolsó, ki nem próbált bőröndöt nyitja. A k2 kulccsal is tegyük ugyanezt, azzal a megszorítással, hogy a b1 bőrönddel semmiképp se próbálkozzunk. Hasonló okból legfeljebb n-2 próbálkozást végzünk addig, amíg meg nem találjuk b2-t. Általában, a b1,b2,...,bi-1 bőröndök megtalálása után a bi-t keressük meg úgy, hogy a ki kulcsot sorra belepróbáljuk a lehetséges n-(i-1)=n-i+1 bőröndbe. Világos, hogy legfeljebb n-i próbálkozás után megtaláljuk bi-t. Összességében tehát nem több, mint i=1n(n-i)=(n2) próbálkozást végzünk.
Megmutatjuk másrészt, hogy p(n)(n2), azaz (n2)-nél kevesebb próbálkozást megengedve nem lehetünk bizonyosak afelől, hogy mindig megtaláljuk az összetartozó bőrönd-kulcs párokat. Tegyük fel, hogy egy olyan módszer szerint próbáljuk a kulcsokat a bőröndökhöz, amely beazonosítja az összetartozó bőrönd-kulcs párokat, másrészt az ehhez felhasznált próbálkozásszámok lehetséges legnagyobbika is a lehető legkisebb. Világos, hogy ezen stratégia szerint eljárva sosem fogunk belepróbálni egy kulcsot egy bőröndbe akkor, ha már a próba előtt bizonyosak lehetünk afelől, hogy az adott kulcs nyitja a szóban forgó bőröndöt. Ez azt jelenti, hogy fel kell arra készülnünk, hogy csupa sikertelen próbálkozás alapján kell megbizonyosodnunk az összes összetartozó (bi,ki) bőrönd-kulcs párról.
Ha ez megtörtént, és valamely 1i<jn esetén nem próbáltuk bele sem a ki kulcsot a bj bőröndbe, sem a kj kulcsot a bi bőröndbe, akkor az elvégzett próbálkozásaink alapján nem zárhatjuk ki azt a lehetőséget, hogy a ki kulcs a bj bőröndöt, a kj kulcs pedig a bi bőröndöt nyitja, míg a többi kulcs ahhoz a bőröndhöz tartozik, amelyikhez eddig gondoltuk. Ez pedig azt jelentené, hogy mégsem tudjuk bizonyosan összepárosítani a kulcsokat és bőröndöket. Tehát tetszőleges 1i<jn esetén a ki-bj és a kj-bi próbák valamelyikét el kell végeznünk. Mivel különböző (i,j) párokhoz ezen próbák különböznek, legalább annyi próbálkozásra van szükség, ahányféleképpen különböző i-t és j-t tudunk választani, vagyis legalább (n2)-re. Ezzel megmutattuk, hogy p(n)(n2), és ezt összevetve a korábban igazolt p(n)(n2) egyenlőtlenséggel éppen a bizonyítani kívánt p(n)=(n2) állítás adódik.  

 
Megjegyzések. 1. A fenti bizonyítás kulcslépése az alsó becslés bizonyítása, azon belül is az ,,ellenség módszer'' alkalmazása, amikor is azt indokoljuk, hogy csupa negatív próba után is össze kell tudnunk párosítani a kulcsokat a bőröndökkel.
2. Ez az alsó becslés gráfelméleti nyelven is elmondható. Tekintsük azt a G gráfot, amelynek csúcsai a bőröndök és a kulcsok, él pedig az összetartozó párok között fut. Világos, hogy minden egyes próbálkozás egy-egy lehetséges bőrönd-kulcs él G-beliségének ,,lekérdezését'' jelenti, célunk pedig a G gráf meghatározása. Az ellenség-módszert (adversary method) használó érv azt indokolja, hogy akkor is meg kell tudnunk határozni G-t, ha minden értelmes lekérdezéskor az derül ki, hogy az adott él nincs G-ben. A fent közölt bizonyítás úgy is elmondható, hogy ha G-t sikerült így meghatároznunk, akkor tetszőleges ij-re le kellett kérdeznünk a kibj és kjbi élek közül legalább az egyiket.
Máshogyan is igazolhatjuk az alsó becslést. Ha a lekérdezések negatív eredményei egyértelműen meghatározzák G-t, akkor a le nem kérdezett k-b élek nem alkothatnak alternáló kört a G gráf éleivel. Ekkor ugyanis nem lenne az kizárható, hogy e körnek a G-n kívüli élei mentén tartoznak össze a kulcsok és bőröndök. (A fenti bizonyításban 4 hosszú alternáló körrel dolgoztunk.) Innen könnyen igazolható, hogy valamelyik bőrönd vagy kulcs legalább n-1 próbálkozásban szerepelt. Feltehető, hogy ez a kn vagy bn valamelyike. Ugyanilyen megfontolással látható, hogy a b1,b2,...bn-1 bőröndök, illetve a k1,k2,...,kn-1 kulcsok valamelyike (mondjuk az n-1 indexű) legalább n-2 olyan próbálkozásban szerepelt, amelyben nem szerepelt sem bn, sem kn. A gondolatmenetet folytatva meg lehet mutatni, hogy az összetartozó biki bőrönd‐kulcs párokat el tudjuk látni indexszel úgy, hogy minden 1in esetén a bi vagy a ki legalább i-1 olyan próbálkozásban vett részt, amelyben bi+1,...,bn és ki+1,...,kn egyikét sem használtuk.
3. Többen próbálkoztak a fentihez hasonló érveléssel. Volt, aki elkövette azt a hibát, hogy a le nem kérdezett élek gráfjának körmentességét próbálta igazolni. Sajnos ez általában nem igaz. Valójában ez a gráf a G éleivel alternáló kört nem tartalmazhat. Szerencsére, ahogy azt az előző megjegyzésbeli bizonyítás vázlat mutatja, már ez is elég az alsó becsléshez.