Feladat: B.4702 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2016/február, 85 - 88. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Térgeometriai bizonyítások, Térelemek és részeik, Kocka
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2015/március: B.4702

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Egy kocka bármely éle a kockának két lapján van rajta és két csúcsát tartalmazza. Mivel kitérő egyenesek nincsenek egy síkban, ezért a kocka minden lapsíkján a három páronként kitérő élegyenes közül pontosan egy van rajta és a kocka nyolc csúcsa közül pontosan kettő olyan van, amelyiken a három páronként kitérő élegyenes közül egyik sem megy át.
Feltehető, hogy az ABCDEFGH kocka három páronként kitérő élegyenese közül az egyik a BC (1. ábra). Ekkor a kocka A-n, illetve D-n átmenő élegyenesei közül csak az egymással párhuzamos AE és DH egyenesek kitérők BC-vel. Ezért a három páronként kitérő élegyenes az ABCD lapnak legfeljebb három csúcsát tartalmazza. Ez nyilván a kocka bármely lapjára igaz, ezért minden lapon van legalább egy olyan csúcs, melyet a három páronként kitérő élegyenes egyike sem tartalmaz. De mivel az ilyen csúcsok száma kettő, és minden csúcsra a kockának három lapja illeszkedik, ezért ez azt jelenti, hogy a három páronként kitérő élegyenes által nem tartalmazott két csúcsra a kocka hat lapja közül három-háromnak kell illeszkednie, tehát a két nem tartalmazott csúcs a kocka egy testátlójának két végpontja kell, hogy legyen.


 

1. ábra
 

A kockának a BC él felezőmerőleges síkjára való szimmetriája miatt feltehetjük, hogy ez a testátló AG. Ekkor a D-n átmenő élek közül DH kell, hogy szerepeljen a három páronként kitérő élegyenes közt, s ezért a harmadik egyenes csak EF lehet.
Megmutatjuk, hogy az AG testátló minden pontja egyenlő távolságra van a BC, DH és EF egyenesektől. Ehhez elegendő belátnunk, hogy a testátló körüli 120-os forgatások a három egyenest ciklikusan permutálják, mert ebből a forgatás szögtartása miatt következik, hogy a testátló egy tetszőleges T pontjából a BC, DH és EF egyenesekre bocsájtott merőlegeseket is permutálják a forgatások, azaz T egyenlő távolságra van a három egyenestől.
A BDE és CFH háromszögek szabályosak, mert mindegyik oldaluk hossza megegyezik a kocka lapátlójának hosszával. Legyen K, illetve L e két szabályos háromszög középpontja. Mivel AB=AD=AE és GB=GD=GE, ezért A is és G is rajta van a BDE háromszög síkjára K-ban állított merőlegesen, azaz AG merőleges a BDE háromszög síkjára és átmegy K-n. Az AC=AF=AH és GC=GF=GH egyenlőségekből pedig ugyanígy az következik, hogy AG merőleges a CFH háromszög síkjára is és átmegy L-en is. Ezért az AG körüli 120-os forgatásnál B, D és E egy K középpontú körön mozog és BD, DE és EB, míg C, H és F egy L középpontú körön mozog és CH, HF és FC (2. ábra). Ez pedig azt jelenti, hogy a három kitérő egyenesre BCDH, DHEF és EFBC, amit bizonyítani akartunk.


 

2. ábra
 

 
II. megoldás. Vegyünk fel egy térbeli derékszögű koordináta-rendszert úgy, hogy az origója legyen A, a tengelyek legyenek párhuzamosak a kocka éleivel és legyen G=(1,1,1). Jelöljük a BC, DH és EF egyeneseket rendre e, f és g-vel. Ekkor ezek egyenletrendszere:
e:X=1  és  Z=0;f:Y=1  és  X=0;g:Z=1  és  Y=0.



 

3. ábra
 

Ha P=(a,b,c) egy tetszőleges pont, akkor a P-n átmenő, az e,f és g egyenesekre merőleges síkok egyenletei rendre
Y=b,Z=césX=a,
e síkoknak az egyenesekkel való metszéspontjai pedig
Pe=(1,b,0),Pf=(0,1,c)ésPg=(a,0,1).
A P pontnak az egyenesektől való távolságai tehát
PPe=(a-1)2+c2,PPf=a2+(b-1)2ésPPg=b2+(c-1)2.
Látható, hogy ha a=b=c, akkor PPe=PPf=PPg=(a-1)2+a2, tehát a kocka AG testátlójának minden pontja egyenló távolságra van a három páronként kitérő BC, DH és EF élegyenestől.
 
Megjegyzés. A második megoldásból az is látszik, hogy nem csak a testátló pontjai vannak egyenlő távolságra a három élegyenestől. A P pont pontosan akkor van egyenlő távolságra a három egyenestől, ha PPe=PPf és PPe=PPg egyszerre teljesül. Az első egyenlőséget rendezve kapjuk, hogy
(a-1)2+c2=a2+(b-1)2,
azaz
c2-b2=2(a-b).
Vagyis P pontosan akkor van egyenlő távolságra az e és f élegyenestől, ha rajta van a
Z2-Y2=2(X-Y)(1)
egyenletű felületen. Ez egy jól ismert másodrendű felület, hiperbolikus paraboloidnak, vagy nyeregfelületnek nevezik (4. ábra). Geometriai tulajdonságainak részletes leírása megtalálható pl. Hajós Gy.: Bevezetés a geometriába című könyvének 50.7. fejezetében. Ugyanígy kapjuk, hogy a PPe=PPg feltételnek eleget tevő pontok is egy nyeregfelületen vannak, melynek egyenlete
X2-Y2=2(X-Z).(2)



 

4. ábra
 

A három éltől egyenlő távolságra lévő pontok pedig a két nyeregfelület közös részén vannak. Két nyeregfelület metszete általában egy negyedrendű térgörbe, esetünkben viszont némileg egyszerűbb a helyzet, mert a metszet szétesik két görbére, melyek egyike az X=Y=Z egyenletrendszerű egyenes. A másik görbét az (1) és (2) egyenletekből álló egyenletrendszer megoldásából kapjuk. Csak két egyenletünk van és három ismeretlen, így egy t paraméter segítségével tudjuk megadni azokat a megoldásokat, melyekre XYZ teljesül. A számolást most nem részletezzük. A megoldás:
X(t)=t3-4t+82(t2-2t),Y(t)=t3-4t2+4t-82(t2-2t),Z(t)=-t3+4t2-12t+82(t2-2t).
Minden 0t2 valós számhoz tartozik a metszetgörbének egy pontja. Ha pl. t=1, akkor X(t)=-5/2, Y(t)=7/2 és Z(t)=1/2. Tehát az 
R=(-52,72,12)
olyan pont, mely mindhárom élegyenestől ugyanolyan távolságra, pontosan 52/2-re van.