Feladat: 4875. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bekes Nándor ,  Di Giovanni András ,  Mamuzsics Gergő ,  Marozsák Tóbiás ,  Németh Róbert ,  Tófalusi Ádám 
Füzet: 2017/április, 245 - 247. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Erők forgatónyomatéka
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2016/november: 4875. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. A megoldás során felhasználjuk, hogy egy R sugarú, homogén félgömb tömegközéppontja a félgömb szimmetriatengelyén, a sík felületétől 3/8R távolságra található.
a) Tételezzük fel, hogy a fokozatosan növekvő hajlásszögű lejtőn a test nem billen fel, de valamekkora α hajlásszögnél megcsúszik. Az m tömegű testre ható erők egyensúlyából következik, hogy a lejtő által kifejtett nyomóerő N=mgcosα, a súrlódási erő pedig S=mgsinα (1. és 2. ábra).


 

1. ábra
 



 

2. ábra
 

Csúszásmentes állapotban SμN (ahol μ a tapadási súrlódási együttható), vagyis tgαμ=0,3. A megcsúszás pillanatában tgα=μ, tehát α=16,7. Ez az érték független attól, hogy melyik felével helyeztük a félgömböt a lejtőre.
b) Helyezzük a félgömböt a domború oldalával lefelé a lejtőre (2. ábra). A test egyensúlyának feltétele (az erőegyensúlyon kívül) még az is, hogy a testre ható erők eredő forgatónyomatéka tetszőleges pontra (tetszőleges tengelyre) vonatkoztatva zérus legyen. Az S súrlódási erő és az N nyomóerő hatásvonala áthalad a félgömb és a lejtő P érintkezési pontján, forgatónyomatékuk tehát erre a pontra zérus. Az eredő forgatónyomaték akkor tűnik el, ha a függőleges irányú mg nehézségi erő hatásvonala is áthalad a P ponton. A 3. ábrán látható háromszögre felírva a szinusztételt:
38Rsinα=Rsinβ.
Innen (α már korábban kiszámított értékét felhasználva) β-ra két megoldást is kapunk:
β1=arcsin(83sinα)50,0ésβ2=180-β1130,0.
Ezek közül β2 felel meg a félgömb stabil egyensúlyi helyzetének; a másik megoldás labilis egyensúlyi állapotot ír le, tehát jelen esetben figyelmen kívül hagyható.


 

3. ábra
 

 
Megjegyzés. A stabilitást például úgy vizsgálhatjuk, ha kiszámítjuk és grafikusan ábrázoljuk a csúszásmentesen gördített félgömb helyzeti energiáját a P pont elmozdulásának függvényében. A kapott ,,hullámosan emelkedő'' függvény lokális maximuma az instabil, helyi minimuma pedig a stabil egyensúlyi állapotnak felel meg.

 

A 4. ábráról leolvashatjuk, hogy a lejtő és a félgömb sík oldala közötti szög
ϑ=180-(α+β)=33,3.



 

4. ábra
 

c) Ha a súrlódási együttható elegendően nagy, akkor a félgömb nem tud megcsúszni, de az α szög növekedtével fel tud borulni.
 
I. Tekintsük először azt az esetet, amikor a félgömböt a sík oldalával lefelé helyeztük a lejtőre. Az 1. ábrán látható, hogy az S erő forgatónyomatéka a tömegközépponton átmenő és az ábra síkjára merőleges tengelyre -38RS. Ugyanezen tengelyre az N erő nyomatéka N(xR), ahol |x|1 (hiszen az erő támadáspontja nem eshet a félgömb és a lejtő érintkezési felületén kívülre). Az egyensúly feltétele:
N(xR)-38RS=0,azazSN=83x83.
Az a) pontban kapott tgα=S/N és μtgα összefüggések felhasználásával az αarctg(83)=69,4 és μtgαmax=832,7 megszorításokat kapjuk.
 
II. Ha a félgömb a domború oldalával lefelé fekszik a lejtőn, akkor a nehézségi erő hatásvonalának át kell haladnia a P érintkezési ponton (lásd a b) pontban leírtakat és a 3. ábrát). Ez csak akkor lehetséges, ha a félgömb C középpontjának és a P pontnak vízszintes irányban mért távolsága legfeljebb 38R. A határesetet az 5. ábra mutatja. Ezen látható, hogy a kritikus hajlásszög
αmax=arcsin38RR=arcsin(38)=22,0,
és a minimális tapadási súrlódási együttható
μmin=tgαmax=0,40.



 

5. ábra