Feladat: B.4730 Korcsoport: - Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Baran Zsuzsanna ,  Bodolai Előd ,  Cseh Kristóf ,  Döbröntei Dávid Bence ,  Imolay András ,  Kerekes Anna ,  Lajkó Kálmán ,  Polgár Márton ,  Schrettner Bálint ,  Varga-Umbrich Eszter 
Füzet: 2016/január, 27 - 29. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Síkgeometriai bizonyítások, Körök
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2015/szeptember: B.4730

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Jelölje M a k1 és k2 körök közös belső érintőjének X1Y1 egyenesével való metszéspontját. A feltétel szerint ekkor M rajta van az X2Y2 egyenesen is (1. ábra).


 

1. ábra
 

Vegyük észre, hogy az M pont k1 és k2 körökre vonatkoztatott hatványa egyenlő:
MX1MY1=ME2=MX2MY2.(1)
Most írjunk az M pont köré ME sugarú kört, legyen ez a k kör. Azt fogjuk megmutatni, hogy az X1X2E és Y1Y2E körök centrálisa átmegy az M ponton.
Invertáljuk1 az X1X2E kört a k körre, mint alapkörre. Az inverzió definíciója és az (1) összefüggés miatt az E pont képe önmaga, X1 képe Y1, X2 képe pedig Y2. E transzformáció ismert tulajdonsága, hogy az inverzió pólusán (M pont) át nem menő kör képe a póluson át nem menő kör, tehát az X1X2E kört k-ra invertálva az Y1Y2E kört kapjuk. A következőkben szükségünk lesz egy segédtételre.
 
Segédtétel. Ha a k kört az O pólusú Ω alapkörre invertálva k'-t kapjuk, akkor k és k' centrálisa átmegy O-n.
 

Bizonyítás. O-ból húzzunk külső érintőket k-hoz, az érintési pontok legyenek E1 és E2. Az érintési pontok F1 és F2 képei ekkor az inverzió definíciója miatt az érintők egyenesein lesznek rajta. Ezeken az egyeneseken több pont képe nem lehet, tehát e két egyenes érinti a k' kört F1-ben és F2-ben, így a k és k' körök középpontját összekötő egyenes átmegy O-n (2. ábra).


 

2. ábra
 

A segédtételt alkalmazva kijelenthetjük, hogy az X1X2E és Y1Y2E körök középpontjait összekötő egyenes (centrális) átmegy az M ponton. Hasonlóképpen belátható, hogy k-ra invertálva az X1Y2E kört az X2Y1E kört kapjuk, tehát centrálisuk ugyancsak átmegy az M ponton. Így beláttuk azt, hogy az X1Y2E és Y1Y2E körök centrálisa, valamint az X1Y2E és X2Y1E körök centrálisa abban az M pontban metszi egymást, amelyik rajta van a k1 és k2 körök közös belső érintőjén.
 
Megjegyzés. A bizonyítás arra az esetre is érvényes, amikor a k1 és k2 belülről érintik egymást.

1Az I. 324. feladat az inverzió bemutatása volt prezentáció segítségével:
http://www.komal.hu/verseny/feladat.cgi?a=feladat&f=I324&l=hu.