Feladat: B.4714 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Nagy Dávid Paszkál 
Füzet: 2016/január, 27. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Kombinatorikus geometria, Indirekt bizonyítási mód
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2015/május: B.4714

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. A 2015 pont akkor alkot konvex 2015-szöget, ha közülük semelyik 3 nem esik egy egyenesbe és mindegyikük rajta van a konvex burkuk határán.
Az adott pontok közül semelyik három nem eshet egy egyenesbe, mert akkor a három kollineáris ponthoz egy tetszőleges negyediket választva négy olyan pontot kapnánk, amik nem alkotnak konvex négyszöget.
Tegyük fel, hogy a pontok nem egy konvex 2015-szög csúcsai. Mivel a pontok nem esnek egy egyenesre, ezért ekkor konvex burkuk, K, egy konvex n-szög valamely n<2015 egészre, továbbá a pontok közül legalább egy K belsejébe esik. Válasszuk ki K egyik csúcsát (az ábrán A1), és húzzuk be az ebből kiinduló n-3 darab átlót. Ezek K-t n-2 darab háromszögre osztják, s e háromszögek teljesen lefedik K-t. Ezért ha P olyan pont a 2015 közül, mely K belsejébe esik, akkor az átlók által meghatározott n-2 háromszög között van egy olyan (az ábrán A1AiAi+1), amelyiknek a belsejébe esik. Ekkor viszont P és az azt tartalmazó háromszög három csúcsa nem alkot konvex négyszöget. Ez az ellentmondás bizonyítja állításunkat.