Feladat: B.4689 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Khayouti Sára 
Füzet: 2016/január, 22. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Gúlák, Szabályos sokszögek geometriája, Konstruktív megoldási módszer
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2015/február: B.4689

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Megmutatjuk, hogy van a feltételeknek megfelelő gúla. ,,Fordítva'' fogunk eljárni, nem a gúlához keresünk jó metszősíkot, hanem egy szabályos hatszöghöz konstruálunk jó gúlát.
Vegyünk fel a térben egy S síkot és abban egy ABCDEF szabályos hatszöget, továbbá legyen a hatszög középpontján átmenő, S-re merőleges egyenesen P egy S-re nem illeszkedő pont. Legyen S' egy AB-re illeszkedő, S-től különböző olyan sík, mely által meghatározott két féltér közül az egyik tartalmazza az ABCDEF hatszöget, és metszi a P-ből induló PC, PD, PE és PF félegyenesek mindegyikét, rendre a C', D', E' és F' pontokban. Ilyen sík nyilván végtelen sok létezik, úgy kaphatjuk meg őket, hogy S-et az AB egyenes körül megfelelő irányban forgatjuk (lásd az ábrát).

 
 

Az AF' és BC' egyenesek definíciójukból következően az AB szakasz M felezőmerőleges síkjára szimmetrikusan helyezkednek el. Mivel F' nyilván messzebb van M-től, mint A (hiszen már F is messzebb van M-től, mint A), ezért az F'A egyenes nem párhuzamos M-mel. Legyen G=MF'A. Ekkor a szimmetria miatt a C'B egyenes is átmegy G-n. Mivel F'A benne van a C'D'E'F' síkban, ezért G is.
Ekkor a GC'D'E'F' ötszög alapú, P csúcsú gúla eleget tesz a feltételeknek, mert az S síkkal vett metszete az ABCDEF szabályos hatszög.