Feladat: 4891. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szakály Marcell 
Füzet: 2017/március, 184 - 185. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Mozgás egymásra merőleges elektromos és mágneses mezőben, Relativisztikus dinamika
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2016/december: 4891. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Tételezzük fel, hogy az elektronra csak a megadott elektromos és mágneses mezők hatnak, a gravitáció hatásától eltekinthetünk. A q töltésű elektron akkor végezhet egyenes vonalú egyenletes mozgást, ha a rá ható erők eredője nulla.
Az elektromos erő nagysága adott: qE. A mágneses tértől származó erő qvBcosα nagyságú, ahol a sebességvektor (v) és a mágneses indukció B vektora α szöget zár be egymással. A két erő eredője akkor lehet nulla, ha az irányuk ellentétes és a nagyságuk megegyezik:
qE=qvBcosα,vagyisEB=vcosαv.
Eszerint
vEB=350000000ms>c,
ami nem lehetséges, hiszen c-t (a vákuumbeli fénysebességet) egyetlen mozgó test sebessége sem haladhatja meg.
Nézzük meg, változhat-e a helyzet, ha az elektron ,,súlyát'' is figyelembe vesszük! Mivel a gravitáció nélküli esetben a probléma azzal volt, hogy a qE erő legyőzéséhez a qvB erő még vc esetben sem elég nagy, ezért a legnagyobb ,,javulást'' akkor várhatjuk, ha qvB és mg azonos irányú, összegük qE ,,ellen dolgozik''. De még ilyenkor sem teljesülhet qE=qvB+mg, hiszen az ehhez szükséges sebesség:
v=qE-mgqB3,5108ms>c.
(Az adatok behelyettesítése után látszik, hogy esetünkben ‐ az elektron kis tömege és a földi nehézségi gyorsulás kicsiny értéke miatt ‐ a gravitáció gyakorlatilag elhanyagolható.)
Megállapíthatjuk tehát, hogy az adott erejű elektromágneses terekkel (földi gravitációval vagy anélkül) nem lehetséges, hogy egy elektron egyenes vonalban, egyenletesen mozogjon.