Feladat: B.4647 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Tomcsányi Gergely 
Füzet: 2015/április, 214 - 215. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Körök, Lefedések, Esetvizsgálat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2014/szeptember: B.4647

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Legyen a lefedett kör k, középpontja O, a legalsó pontja A. Az A pontot lefedi egy kör, ez legyen a k1, ennek a középpontja legyen O1 és a legfelső pontja F.
OAFO1 és OA=FO1=1, ezért az AOFO1 négyszög paralelogramma. Jelöljük az AO1 szakasz hosszát x-szel. A k1 kör lefedi az A pontot, ezért x1. Így OF=x1, tehát a k kör lefedi F-et.
Jelölje az F-hez legközelebbi kör középpontját O2, és legyen FO2=d.
Ha d1, akkor F le van fedve. A továbbiakban legyen d>1.
Ha x<1, akkor rajzoljunk egy F középpontú, ϱ=min(1-x,d-1) sugarú kört, legyen ez k3 (1. ábra). Mivel d>1, így k3 egyetlen belső pontját sem fedi le k1-től különböző kör a 100 kör közül, és a k1 nem fedi le az egészet, így k3 nincs teljesen lefedve. Mivel k3k, így k sincs teljesen lefedve. Ez ellentmondás, tehát ez az eset nem jöhet létre.


 

1. ábra
 

Ha x=1, akkor k áthalad az F ponton. Rajzoljunk egy F középpontú, ϱ=d-1 sugarú kört, legyen ez k3 (2. ábra). Mivel k és k1 egybevágó, de különböző körök, így k3-on belüli részeik is egybevágóak, de különbözőek. Így k-nak lesz olyan k3-on belüli pontja, amit nem fed le a k1 és a többi kör sem, mert k2 a legközelebbi kör. Ez is ellentmondás, tehát ez az eset sem lehetséges.


 

2. ábra
 

Vagyis d sosem nagyobb 1-nél.
Tehát a lefedett kör legalsó pontját lefedő kör legfelső pontja mindig le van fedve.