Feladat: 4847. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Mány Bence 
Füzet: 2017/január, 51 - 52. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Fermat-elv
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2016/május: 4847. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tételezzük fel, hogy Ond akkor jut el leghamarabb Kondhoz, ha valameddig egyenesen fut a parton a tópartig, onnan ugyancsak egyenesen átúszik a túlsó partra, majd a parton egyenesen szalad tovább. Bebizonyítjuk, hogy ez hibás feltevés, a leírt útvonal nem lehet a legrövidebb idejű mozgás a két megadott pont között.
Legyen a vízbeugrás P és a vízből kiszállás Q pontja a tó O csúcsától x, illetve y távolságra, amint azt az ábra mutatja. Ha a leírt mozgás a lehető legrövidebb idejű lenne, akkor minden más mozgás, például az is, amikor Ond a vízparton teszi meg az x+y partszakaszt, hosszabb ideig kellene tartson. Mivel a szárazföldön Ond 5-ször gyorsabb, mint a vízben:

PO+OQ=x+y5PQ.
A vízben megtett út hossza a koszinusztétel felhasználásával
PQ=x2+y2-2xycos60=x2+y2-xy.
A fenti egyenlőtlenség érvényessége esetén
(x+y)225(x2+y2-xy),
vagyis
24x2+24y2-27xy(4,899x-2,756y)2+16,404y20.
Ez azonban csak x=y=0 esetén teljesülhet, vagyis amikor Ond egyáltalán nem megy be a vízbe, hanem a tó csücskét megkerülve végig a szárazföldön szalad. A legrövidebb idejű (legrövidebb hosszúságú) mozgás nyilván az ábrán szaggatott vonallal jelölt AO és OB egyeneseket követi.

 
 

 
Megjegyzés. A feladatot az optikából ismert Fermat-elv segítségével is megpróbálhatjuk megoldani. Az optikai analógia alapján egy n=5 törésmutatójú prizmában terjedő fénysugár útját kellene megkeresnünk. Ilyen, a törési törvényt követő fénysugarat azonban (geometriai okokból) nem találunk, tehát a fény a prizmán keresztül nem juthat el Ond eredeti helyétől Kondig.