Feladat: B.4625 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gáspár Attila 
Füzet: 2015/március, 149. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Halmazelmélet, Részhalmazok, Kombinatorikai leszámolási problémák
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2014/április: B.4625

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Ha B-nek k eleme van, akkor, mivel egy k elemű halmaznak összesen 2k részhalmaza van, az A halmaz 2k féle lehet. Az n elemű alaphalmaznak (nk) darab k elemű részhalmaza van, így a feladat feltételeinek megfelelő (A,B) párok száma összesen
k=0n(nk)2k.
A binomiális tétel szerint ennek az összegnek az értéke éppen (1+2)n=3n. Tehát az AB feltételnek eleget tevő rendezett (A,B) párok száma 3n.
 
II. megoldás. Legyen a feladatban szereplő n elemű halmaz egy tetszőleges eleme x. Mivel AB, ezért a következő három lehetőség közül pontosan az egyik teljesül, továbbá az A és B halmazok egyértelműen meghatározzák, hogy melyik:
xA  és  xB;
xA  és  xB;
xA  és  xB.
Ugyanis, ha xA és xB, akkor A nem részhalmaza B-nek, ezért ez nem lehetséges. Megfordítva, ha mind az n elemre a fenti három lehetőség valamelyike áll fenn, vagyis nincs olyan x elem, amelyre xA, de xB teljesülne, akkor AB is teljesül. A különböző elemekre egymástól függetlenül (az összes lehetséges módon) eldönthető, hogy a három lehetőség közül melyik teljesül, és ez már meghatározza A-t és B-t, ezért a feladat kérdésére a válasz 3n.