Feladat: B.4598 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Győrfi-Bátor András ,  Kabos Eszter 
Füzet: 2015/február, 80 - 82. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Síkgeometriai bizonyítások, Húrnégyszögek, Középponti és kerületi szögek
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2014/január: B.4598

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Legyen az AE szakasz felezőpontja F, a BE szakaszé pedig G. Az ANE és BLE háromszögek derékszögűek, ezért az AE, illetve EB átmérőjű Thalész-körök ezen háromszögek köré írható körei, középpontjaik F és G. Emiatt AF=FE=FN és BG=GE=GL.
Az ABCD húrnégyszög, ezért CBD=CAD=φ, mivel a CD ívhez tartozó kerületi szögek. Így az előbbi derékszögű háromszögekben a középponti és kerületi szögek összefüggését felhasználva NFE=2φ és EGL=2φ (1. ábra).


 

1. ábra
 

Az ABE háromszögben KF és KG középvonalak, ezért az EFKG négyszög paralelogramma, így szemközti szögei egyenlők: EFK=KGE=α.
Mivel KG=FE=FN és KF=GE=GL, azért NFKKGL, mivel két oldaluk és a közbezárt szög megegyezik. Tehát NK=KL, vagyis az LNK háromszög egyenlő szárú, így NL alapjának felezőmerőlegese átmegy a K ponton.
Hasonló gondolatmenettel belátható, hogy az LNM háromszög is egyenlő szárú, és LN alapjának felezőmerőlegese átmegy az M ponton.
Beláttuk, hogy az LN szakasz felezőmerőlegese átmegy K és M pontokon is, vagyis KM valóban merőleges az NL szakaszra, sőt még felezi is.
Az ábrán CBD és CAD hegyesszögek. Ilyenkor L és N pontok a BC és AD szakaszok belső pontjai. Ha a két szög tompaszög lenne, akkor ezek a pontok az AD és BC szakaszok meghosszabbításán keletkező külső pontok lesznek, de a gondolatmenet változatlanul működik.
Ha a két szög derékszög, akkor a pontok a CD szakasz Thalész-körén lesznek rajta, azaz L és N megegyezik az A és B pontokkal. Ekkor KM egyenes a Thalész-kör átmérője, ami áthalad LN, azaz AB húr felezőpontján, ezért éppen a húr felezőmerőlegese.
 
II. megoldás. Dolgozzunk vektorokkal! Legyen E az origó, a négy csúcsba mutató vektor a, b, c, d (2. ábra). M helyvektora c+d2 és K helyvektora a+b2, tehát
KM=c+d2-a+b2=d-a2+c-b2.



 

2. ábra
 

Az EN egyenes irányvektora az AD=d-a vektor 90-os elforgatottja, az EL egyenesé pedig a CB=b-c vektoré. (d-a  90-os elforgatottját jelölje (d-a)90. Mindkettőt pozitív irányba forgatjuk.)
LN=EN-EL=α(d-a)90-β(b-c)90=α(d-a)90+β(c-b)90,
ahol α,βR. Tehát ha α=β, akkor az LN vektor valóban merőleges az KM vektorra.
Azt kell tehát még belátnunk, hogy az EN és EL távolságok úgy aránylanak egymáshoz, mint a négyszög AD és CB oldalai.
Mivel ABCD húrnégyszög, EDA=BCE és EAD=CBE, valamint nyilván AED=CEB. Így EDA háromszög hasonló ECB-hez, vagyis
α=ENAD=ELCB=β,
tehát igaz az arányokra vonatkozó állítás.
Ezzel a feladat állítását beláttuk.