Feladat: 2014. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2015/február, 71 - 72. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd), Síkgeometriai bizonyítások, Tengelyes tükrözés
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2015/február: 2014. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Alkossák a H halmazt a K sokszöglemez S síkjának mindazon pontjai, amelyek véges sok, a K oldalegyeneseire végzett tükrözés egymásutánjával K-ba vihetők. A mi feladatunk a H=S egyenlőség igazolása. Világos, hogy KH, továbbá a konstrukció folytán H tükrös K minden oldalegyenesére. Legyen EH tükörtengelyeinek halmaza. Világos, hogy ha t1,t2E és t1't1 tükörképe t2-re, akkor t1'E, ahol azaz H tükrös minden olyan egyenesre is, amelyet H egy tükörtengelyének a H egy másik tükörtengelyére való tükrözésével kapunk.
Mivel KH, ezért H tükörszimmetriái folytán K-nak minden olyan K' képe is H-ban fekszik, amit K-ból E-beli egyenesekre vonatkozó tükrözések egymásutánjával kapunk. Ráadásul az így kapható K' sokszögek minden oldalegyenese E-beli, azaz a H egy tükörtengelye.
Jelölje r0 esetén Kr az S sík azon pontjait, amelyek legfeljebb r távolságra vannak a K sokszöglemeztől. Megmutatjuk, hogy KrH teljesül alkalmas r>0 esetén. Válasszunk egy olyan R>0 számot, amelyre a K csúcsai köré írt R sugarú körlemezek mindegyikének a K-val vett metszete körcikk. Egy ilyen R sugarú körcikk tükörképe a körcikket határoló sugár egyenesére H-ban fekszik, hiszen a tükrözés tengelyére H szimmetrikus. Sőt: ha a tükörképként kapott körcikket tükrözzük egy azt határoló sugár egyenesére, akkor az így kapott kép is H-ban marad, és ugyanez az így kapott tükörképek tükörképeire is igaz. Ezért a K csúcsai köré írt R sugarú körlemezek mindegyike része H-nak. Tekintsük a K sokszöglemeznek, a K csúcsai köré írt R sugarú köröknek és a K-nak a K oldalegyeneseire vett tükörképeinek K* unióját. Könnyen látható, hogy van olyan r>0 szám, amelyre KrK* teljesül, tehát alkalmas n-re
KrK1K2...KnH,(1)
ahol minden egyes Ki-t a H bizonyos tükörtengelyeire való tükrözések egymásutánjával kapunk K-ból.
Most tegyük fel, hogy KtH valamely t>0-ra. Vegyük észre, hogy ha azokat a tükrözéseket, amelyek a K sokszöget Ki-be viszik a K helyett a Kt alakzatra végezzük el, akkor a kapott kép éppen Kit lesz. Vagyis ha KtH, akkor KitH, amiből (1) miatt
K(r+t)K1tK2t...KntH

következik. Az adódott tehát, hogy ha KtH, akkor Kt+rH. Láttuk azonban, hogy KrH, ezért K2rH, innen K3rH stb. Így aztán
HS=KrK2rK3r...H
adódik, ahonnan H=S következik, és nekünk pontosan ezt kellett igazolnunk.  
 
Megjegyzések. 1. Úgy kaphatunk egy lehetséges másik megoldást a feladatra, ha követjük a fenti bizonyítás első két bekezdését, majd azt igazoljuk, hogy az S sík lefedhető azokkal a K-val egybevágó sokszöglemezekkel, amelyeket K-ból megkaphatunk annak az operációnak a véges sokszori alkalmazásával, amelyben egy sokszöglemezt tükrözünk annak egy oldalegyenesére. Minden így kapott K' sokszöglemez ugyanis része H-nak, hiszen H szimmetrikus az operáció során használt tükörtengelyekre. Érdemes megfigyelni az alábbiakat. Legyen PK sokszöglemez S síkjának egy pontja. Kössük össze P-t a K egy Q belső pontjával, és indítsunk el egy biliárdgolyót Q-ból a QP félegyenes mentén. Ha a K sokszöglemezt egy biliárdasztalnak gondoljuk, amelynek határát elérve a bilárdgolyó a fizikai törvényeknek megfelelően pattan vissza (azaz úgy, hogy a visszapattanó golyó pályáját tükrözve az éppen elért oldal egyenesére pontosan az adott oldal elérését megelőző pályaegyenes meghosszabbítását kapjuk), akkor a K sokszöglemeznek az a pontja, amelybe a biliárdgolyó |PQ¯| távolság megtétele után kerül, egy olyan pont lesz, amelybe P betükrözhető. Ha a feladat megoldását erre a megfigyelésre szeretnénk alapozni, akkor vizsgálni kell, mi is történik akkor, ha a biliárdgolyó az útja során K egy csúcsába jut. Nem lehetetlen ezt az esetet jól kezelni, de azt sem nehéz igazolni, hogy ilyenkor Q helyett választható K-nak egy másik Q' pontja, amelyből a golyót útjára indítva már nem ütközünk K csúcsába. Egy másik nehézség annak igazolása, hogy bármelyik pontból bármelyik irányba is indítjuk a biliárdgolyót, az tetszőlegesen nagy távolságot meg tud tenni a K sokszöglemezen. Ennek belátását az olvasóra bízzuk.
2. Könnyen látható, hogy a feladatban nem lényeges feltétel a K sokszöglemez konvex volta. Tekintsük ugyanis K összes oldalegyenesét. Ezek a síkot konvex tartományokra bontják fel. A konstrukcióból adódóan minden ilyen tartomány vagy része K-nak vagy diszjunkt K belsejétől. Tekintsünk egy K-ban elhelyezkedő, konvex K' tartományt. A K' minden oldalegyenese egyúttal oldalegyenese K-nak is, ezért ha a K'-re igazoltuk a feladat állítását, akkor abból azonnal következik, hogy K is rendelkezik a kívánt tulajdonsággal. Sőt, az is igaz, hogy K oldalegyeneseire végrehajtott tükrözések egymásutánjával K síkjának tetszőleges pontja a K-nál szűkebb K' konvex sokszöglemez belsejébe vagy határára tükrözhető.