Feladat: 2014. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fleiner Tamás 
Füzet: 2015/február, 69 - 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd), Síkgeometriai bizonyítások, Magasságvonal, Körülírt kör
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2015/február: 2014. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Jelölje az ABC, AA1A2, BB1B2 és CC1C2 köröket rendre k, ka, kb, illetve kc; az ABC háromszög magasságpontja legyen M. A feltétel szerint az ABC háromszög hegyesszögű, ezért az A1, B1, C1, M pontok k belsejében vannak.
A k kerületén az AA2, BB2 és CC2 pontpárok páronként elválasztják egymást, ezért a ka, kb és kc körök közül bármelyik kettő metszi egymást úgy, hogy az egyik metszéspontjuk k belsejében, a másik metszéspontjuk k-n kívül helyezkedik el. Legyen a ka és a kb körök metszéspontja k belsejében X, a másik metszéspontjuk legyen Y. Azt fogjuk megmutatni, hogy a kc kör is átmegy az X és Y pontokon.

 
 

A P pont k-ra vonatkozó hatványa
PAPA2=PBPB2=PCPC2.
Ezek a szorzatok egyben a P hatványai a ka, kb, illetve kc körökre. Tehát a P pontnak a ka, kb és kc körökre vonatkozó hatványa ugyanakkora.
Hasonlóan, az M pontnak az ABA1B1, BCB1C1, CAC1A1 körökre vonatkozó hatványa
MAMA1=MBMB1=MCMC1.
Ezek a szorzatok pedig az M hatványai a ka, kb, illetve kc körökre. Tehát az M pontnak a ka, kb és kc körökre vonatkozó hatványa is ugyanakkora.
A feltétel szerint P és M különböző. Így a PM egyenes a ka, kb és kc körök közös hatványvonala. A három kör tehát egy körsorhoz tartozik, így ka és kb metszéspontjain átmegy kc is.
Ezzel megmutattuk, hogy a ka, kb, illetve kc körök k-n belüli ívei, nevezetesen az AA1A2, BB1B2 és CC1C2 körívek egy ponton mennek át.  
 

Megjegyzés. Egy alkalmas sztereografikus projekcióval (térbeli inverzióval) visszavezethetjük az állítást arra a jól ismert tényre, hogy a gömbfelületen bármely három körvonal páronként vett hatványvonalai egy átmérőre illeszkednek.
Jelöljük Π-vel az ABC háromszög síkját, és legyen Γ az a gömb, amelynek a k főköre. A P pontban állítsunk merőleges egyenest Π-re; legyen ennek egyik döféspontja a Γ-val O. Invertáljuk az ábrát az O középpontú, P-n átmenő gömbre; a szokásos módon tetszőleges x objektum képét jelöljük x'-vel. Az inverzió jól ismert tulajdonságai szerint a Π sík képe az OP átmérőjű Π' gömb; a Π síkban fekvő körök képei a gömbfelületen fekvő körvonalak. Speciálisan, a BCB1C1, a CAC1A1 és az ABA1B1 körök képei a B'C'B1'C1', a C'A'C1'A1' és az A'B'A1'B1' körvonalak.
A Γ gömb definíciója szerint a Π sík és a Γ gömb merőlegesen metszi egymást a k kör mentén. Mivel az inverzió szögtartó, az Γ' sík és a Π' gömb is merőlegesen metszi egymást a k' kör mentén, így k'Π' gömbnek főköre.

 
 

Vegyük észre, hogy az A' és A2' pontokon a Π' gömbnek legalább két különböző főköre is átmegy: ilyen a k' kör, és az OA'PA2' kör is. (Utóbbi átmegy az átellenes O és P pontokon, de nem szerepel az ábrán.) Ebből következik, hogy a Π' gömbön A' és A2' átellenes pontok, és az A'A1'A2' körvonal is főkör. Ez a főkör átmegy a C'A'C1'A1' és az A'B'A1'B1' körök metszéspontjain, A'-n és A1'-n; tehát az A'A1'A2 körvonal nem más, mint a C'A'C1'A1' és az A'B'A1'B1' körök hatványvonala.
Hasonlóan kapjuk, hogy a B'C'B1'C1' és az A'B'A1'B1' kör hatványvonala a B'B1'B2' főkör, illetve hogy a B'C'B1'C1' és az C'A'C1'A1' kör hatványvonala a C'C1'C2' főkör.
A három hatványvonal két, egymással átellenes közös ponton megy át; jelölje ezeket X' és Y' úgy, hogy X és Ok' főkör ellentétes oldalán legyenek. Az X', Y' pontokat O-ból visszavetítve a Π síkra, megkapjuk az AA1A2, BB1B2, és CC1C2 körök közös pontjait: az X pont a k körön belül, az Y pont a k körön kívül lesz.