Feladat: B.4660 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bereczki Zoltán ,  Geng Máté 
Füzet: 2015/szeptember, 348. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat, Többszemélyes véges játékok, Logikai feladatok
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2014/november: B.4660

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Megoldás. Jelöljük n-nel a hátralevő fordulók számát. Meg fogjuk mutatni, hogy n>1 esetén mindig lehet példát adni a feladat állítására, ám n=1 esetén nem.
Ha n=1, akkor már csak 1 forduló van hátra, és amennyiben az A csapat több pontot szerez mint x, akkor is biztosan megnyeri a bajnokságot, hiszen már x pont szerzése estén is nyert volna.
Ha n2, akkor x=3n-4-re adunk példát az állításra. Legyen a tabellán 2. csapat a B, neki van a legnagyobb esélye, hogy utolérje az élen álló csapatot. Tegyük fel, hogy A játszik még B-vel, hogy B a hátralévő többi, nem A ellen vívott mérkőzését megnyeri, és hogy rajtuk kívül van még legalább két csapat, akik egymás között mindig döntetlent játszanak (ekkor ugyanis egyik sem éri utol a B csapatot sem).
Az A csapat csak akkor szerezhet n fordulóban 3n-4 pontot, ha kettő kivételével minden meccsét megnyeri, a maradék kettőn pedig döntetlent játszik. Így ha A-nak k pontja volt, és B-nek k-3, akkor A-nak k+3n-4 lesz, míg B-nek (k-3)+(3n-2)=k+3n-5, vagyis A megnyeri a bajnokságot.
A csak úgy szerezhet az utolsó n fordulóban 3n-3 pontot, ha pontosan egy meccset elveszít, a többit megnyeri. Ha a B ellen veszít, akkor a végén k+3n-3 pontja lesz, míg B-nek k-3+3n. Tehát pontegyenlőség alakul ki, ekkor sorsolással döntenek, vagyis nem biztos, hogy A nyer.
A-nak lehet úgy 3-mal több pontja, mint B-nek, ha az eddigi összes meccsét megnyerte, B pedig pontosan egyet elveszített, a többit pedig megnyerte. Ha eddig m forduló volt, akkor A-nak 3m, B-nek pedig 3m-3 pontja van. A többi csapat egymással mindig döntetlent játszott, nekik m pontjuk van, kivéve a harmadik helyezettet, aki a B-t legyőzte. Ennek a csapatnak m+2 pontja van. Teljesülnie kell, hogy 3m-3>m+2, amiből m3 következik. Tehát az általunk adott példában a fordulók száma legalább 3+n, a csapatok száma pedig legalább 4+n.