Feladat: 2013. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 21. feladata Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Fehér Zsombor 
Füzet: 2013/október, 391 - 392. oldal  PDF  |  MathML 
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2013/szeptember: 2013. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 21. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Fehér Zsombor megoldása. Miquel tétele szerint az ABC háromszög AB, BC, CA oldalegyenesein fekvő tetszőleges N, W, M pontokra a BWN, CMW, és ANM körök egy pontban metszik egymást. Ezt bebizonyíthatjuk a következőképpen:
Legyen a BWN és CMW körök második metszéspontja P. Húrnégyszögben a szemközti szögek összege 180, így ha P az ABC háromszög belső pontja, akkor

MPN=360-NPW-WPM=WBN+MCW=180-BAC.
Tehát MPN=180-NAM alapján ANPM is húrnégyszög. Irányított szögekkel számolva az előbbi bizonyítás működik akkor is, ha P külső pont.
BNC=BMC=90 miatt a B, NM, C pontok egy körön vannak, legyen ez a kör ω3. Ekkor az ω1, ω2 és ω3 körök hatványvonalai egy ponton mennek át, tehát a WP egyenes átmegy BN és CM metszéspontján, az A ponton. Mivel HNA=HMA=90, ezért H is rajta van az ANM körön, így HPA=HMA=90. Amennyiben H=P, akkor a HP egyenest értelmezzük az ANHPM kör H-beli érintőjének.

 
 

Mivel WX és WY átmérő ω1-ben és ω2-ben, azért WPX=WPY=90. Ez pedig azt jelenti, hogy a H, X, Y pontok mind rajta vannak a WA-ra P-ben állított merőleges egyenesen.