Feladat: 2013. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 13. feladata Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Szabó Attila 
Füzet: 2013/október, 388 - 391. oldal  PDF  |  MathML 
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2013/szeptember: 2013. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 13. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Szabó Attila megoldása. Az általánosság megszorítása nélkül feltehetjük, hogy az A1B1C1 kör P középpontja a körülírt kör B-t nem tartalmazó AC ívén van. A háromszög oldalait és szögeit a szokásos módon jelöljük, félkerülete s, területe t, beírt és körülírt körének sugara rendre ϱ és R. Legyenek a PA, PB, PC szakaszok látószögei rendre PBA=PCA=α', PCB=π-PAB=β' és PAC=PBC=γ'. Ekkor a szinusztétel miatt

PA=2Rsinα',PB=2Rsinβ',PC=2Rsinγ',(1)
a következő összefüggések egyszerű szögszámolással adódnak:
π-β'=α+γ',β=α'+γ',β'=γ+α'.(2)
Ismert továbbá, hogy CB1=BC1=s-a, AC1=CA1=s-b, AB1=BA1=s-c.
Írjuk fel a koszinusztételt a B1CP és C1BP háromszögekben:
PB12=(s-a)2+CP2-2(s-a)CPcosα';(3)PC12=(s-a)2+BP2-2(s-a)BPcosα'.(4)
Mivel PB1=PC1, a két jobb oldal egyenlő:
CP2-2(s-a)CPcosα'=BP2-2(s-a)BPcosα',(CP-BP)(CP+BP)=CP2-BP2=2(s-a)(CP-BP)cosα'.(5)


A B1AP és A1BP háromszögekben felírt koszinusztételekből ugyanígy következik, hogy
(AP-BP)(AP+BP)=2(s-c)(AP-BP)cosγ'.(6)

Az (5), (6) egyenletek CP=BP, illetve AP=BP esetén is teljesülnek. Ha viszont mindkettő teljesülne, P az ABC kör középpontja lenne, ami ellentmondás: az általánosság megszorítása nélkül feltehető, hogy CPBP. Ekkor (5) mindkét oldalát eloszthatjuk (CP-BP)-vel:
CP+BP=2(s-a)cosα',(7)2R(sinγ'+sinβ')=(b+c-a)cosα'=2R(sinβ+sinγ-sinα)cosα',sin(β-α')+sin(γ+α')=(sinβ+sinγ-sinα)cosα',sinβcosα'-cosβsinα'+sinγcosα'+cosγsinα'==sinβcosα'+sinγcosα'-sinαcosα',sinαcosα'=sinα'(cosβ-cosγ),ctgα'=cosβ-cosγsinα.(8)



Most írjuk fel a koszinusztételt az A1CP és AC1P háromszögekben is:
PA12=(s-b)2+PC2-2(s-b)PCcosβ';(9)PC12=(s-b)2+PA2+2(s-b)PAcosβ'.(10)
PA1=PC1 miatt a két jobb oldal egyenlő:
PC2-2(s-b)PCcosβ'=PA2+2(s-b)PAcosβ',(11)(PC-PA)(PC+PA)=PC2-PA2=2(s-b)(PA+PC)cosβ',PC-PA=2(s-b)cosβ',2R(sinγ'-sinα')=(a+c-b)cosβ'=2R(sinα+sinγ-sinβ)cosβ',sin(β'+α)-sin(β'-γ)=(sinα+sinγ-sinβ)cosβ',sinβ'cosα+cosβ'sinα-sinβ'cosγ+cosβ'sinγ==sinαcosβ'+sinγcosβ'-sinβcosβ',sinβ'(cosγ-cosα)=sinβcosβ',ctgβ'=cosγ-cosαsinβ.(12)



(2) miatt β'-α'=γ: ha ez teljesül, ugyanez fennáll kotangenseikre is, azaz ctg(β'-α')=ctgγ. Felhasználva a kotangens addíciós képletét (nullával osztás nem fordul elő, mivel 0<γ<π):
cosγsinγ=ctgγ=ctgα'ctgβ'+1ctgα'-ctgβ'=cosβ-cosγsinαcosγ-cosαsinβ+1cosβ-cosγsinα-cosγ-cosαsinβ==(cosβ-cosγ)(cosγ-cosα)+sinαsinβ(cosβ-cosγ)sinβ-(cosγ-cosα)sinα==-cosβcosα+sinβsinα-cos2γ+cosαcosγ+cosβcosγsinαcosα+sinβcosβ-sinαcosγ-sinβcosγ==-cos(α+β)+cosγ(cosα+cosβ-cosγ)12(sin2α+sin2β)-cosγ(sinα+sinβ)==cosγ(1+cosα+cosβ-cosγ)sin(α+β)cos(α-β)-cosγ(sinα+sinβ)==cosγ(1+cosα+cosβ-cosγ)sinγcos(α-β)-cosγ(sinα+sinβ).
A bizonyítandóból tehát következik a következő egyenlet teljesülése:
cosγsinγ=cosγ(1+cosα+cosβ-cosγ)sinγcos(α-β)-cosγ(sinα+sinβ).(13)

(13) nyilván igaz akkor, ha cosγ=0, azaz γ derékszög. Tegyük fel most, hogy γ nem derékszög, azaz oszthatunk cosγ-val: ezt elvégezve és felszorozva a nevezőkkel:
sinγcos(α-β)-cosγ(sinα+sinβ)=sinγ(1+cosα+cosβ-cosγ),sinγcos(α-β)=sinγ+(sinγcosα+cosγsinα)++(sinγcosβ+cosγsinβ)-sinγcosγ==sinγ+sin(γ+α)+sin(γ+β)-sinγcosγ==sinγ+sinβ+sinα+sinγcos(α+β),sinγ(cos(α-β)-cos(α+β))=sinα+sinβ+sinγ,sinγ2sinαsinβ=sinα+sinβ+sinγ.


Az egyenlet mindkét oldalát beszorozzuk R2-tel és alkalmazzuk a szinusztételt:
t=12absinγ=R2(a+b+c)=Rs;
másrészt viszont ismert módon t=ϱs és nyilván R>ϱ: ezek együtt ellentmondásra vezetnek, a háromszög tehát C-ben derékszögű. Ezt kellett bizonyítani.
 
Megjegyzés. Nem tettük fel, hogy APBP. Ha a háromszög C-ben derékszögű, valóban
ctgα'=cosβsinα=1=cosαsinβ=ctgβ',
tehát α'=β', így AP=BP. Az tehát, hogy a háromszögnek C-ben kell derékszögűnek lennie, az általánosság megszorításaiból (P elhelyezéséből és CPBP feltevéséből) következik.